Uwielbiam focaccię i jadłam ją już chyba w każdej możliwej wersji. Nawet we Włoszech foccacia różni się z zależności od regionu a nawet restauracji w której ją próbowaliśmy, jednak zdecydowanie częściej spotykałam taką odrobinę grubszą, pięknie wyrośniętą w środku, koniecznie podaną z dodatkiem najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Po raz pierwszy moja foccacia wyrastała z lodówce. Powoli przekonuję się do tej formy wyrastania przy pizzy czy pieczywie, dzięki temu upiekłam najlepszą foccacię jak dotychczas. A duża ilość oliwy oraz ziół zrobiła genialny efekt. Już nic więcej nie opowiadam tylko zapraszam na przepis.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– chleb z garnka
– bagietki
– kajzerki
–chleb pszenny na zakwasie
– focaccia z rozmarynem
– paluszki chlebowe grissini
– cebularze
FOCCACIA Z CZOSNKIEM I ZOŁAMI
Przygotowanie: 18-20 h
Składniki ciasto:
– 600 g mąki pszennej (typ 650 a najlepiej 750, klasyczna chlebowa)
– 480 ml ciepłej wody
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki suchych drożdży lub około 18 g świeżych
– 60 ml oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka soli
Składniki na oliwę ziołową:
– 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + dodatkowa do wysmarowania blachy
– 2 ząbki czosnku
3–4 łyżki stołowe posiekanych świeżych ziół, takich jak bazylia, tymianek i rozmaryn (lub 2 łyżki suszonych ziół)
– grubo mielona sól, około 1 czubata łyżka
PRZYGOTOWANIE:
- Do miski wlej połowę porcji wody (240 ml), 2 łyżeczki cukru oraz drożdże. Wszystko wymieszaj i odstaw na 10 minut aby drożdże „ruszyły”.
- Do misy dodaj mąkę, pozostałą wodę, oliwę. Wszystko wyrabiaj końcówką typu hak najpierw powoli a w momencie kiedy składniki zaczną się już ładnie łączyć dodaj sól i zwiększ prędkość. Wyrabiaj na wysokich obrotach około 4 minut.
- Przykryj misę z ciastem filią spożywczą i odstaw na 2-3 h aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.
- Przygotuj dość sporą prostokątną blachę, możesz użyć do tego blachy trochę mniejszej niż ta standardowa z piekarnika, ważne aby zmieściła się do lodówki. Blachę nasmaruj bardzo dokładnie oliwą z oliwek.
- Przełóż ciasto na blachę i zwilżonymi dłońmi palcami wgnieć ciasto na całą blachę, tak aby było równomiernie rozłożone. Palce pozostawią wgłębienia, nie wyrównuj ich, nierówna góra z wgłębieniami jest charakterystyczna dla foccacii.
- Tak przygotowane ciasto przykryj filią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 h do 24 h. Moja focaccia wyrastała 6 h, ale najlepsze efekty otrzymasz po 12 h. Dlatego warto zrobić ten proces przez noc a pieczenie focacci rano.
- Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik i rozgrzej go do temperatury 230 st C.
- Przygotuj oliwę z ziołami. Do oliwy dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekane zioła.
- Tą mieszanką nasmaruj focaccię używając do tego pędzla kuchennego.
- Focaccię piecz przez 20-23 minuty w 230 st C. Po wyjęciu z piekarnika przestudź i podawaj 🙂
Smacznego!
Zobacz też:
Chlebek nadziewany fetą
7 comments
Czy mogę odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1h w ciepłe miejsce? 🙂
Możesz ale brak wyrastania w lodówce to nie będzie ten sam efekt
Dzięki Tobie nauczyłam się jak powinna być prowidłowo zrobiona focaccia:) Osobiście bardzo ją lubię w wydaniu z pesto z pietruszki. Polecam Ci spróbować.
Czy ciasto drożdżowe nie powinno wyrastać w ciepłym miejscu? Skąd pomysł na włożenie do lodówki?
Otóż ciasto drożdżowe oraz ciasta na zakwasie mogą wyrastać i w ciepłym miejscu i w lodówce, ale wtedy proces dorastania różni się i efekt jest też odrobinę inny. Tak samo jak wolę focaccię dorastającą w lodówce, tak samo robię też pizzę. Efekt jest najlepszy!
Moje ciasto przy tych proporcjach wyszło bardzo rzadkie, nie da się w nim robić wgłębień. Czy tak powinno być?
Najlepsza focaccia jaką jadałam 😋 zrobiłam jako pieczywo do barszczu na Wielkanoc, skradła wszystkich serca! Polecam przepis 🙌