Pokochacie ten sposób przygotowania pysznych gnocchi. Można je zrobić w bardzo prosty sposób, dodać kilka dodatków i zrobić genialny, lekko pikantny sos puttanesca. Musicie spróbować, wiem że będziecie mi później dziękować za ten przepis 🙂
Polecam Wam także inne przepisy:
– ragu z kaczki idealne z dodatkiem gnocchi
– falafel
– kotlet schabowy
– dyniowe gnocchi
– domowy makaron
GNOCCHI PUTTANESCA
PRZYGOTOWANIE: 50-60 minut (czas łączny z gotowaniem ziemniaków)
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI GNOCCHI:
– 600 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
– 125 ml mąki pszennej
– pół rozbełtanego jajka
SKŁADNIKI SOS:
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 3 ząbki czosnku
– 1 gałązka rozmarynu
– 1 łyżeczka płatków chili
– 3 łyżki kaparów
– 20 czarnych oliwek
– 50 g filetów anchois w oleju
– 1 łyżka posiekanego oregano
– 1 puszka krojonych pomidorów
– 8-10 pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– parmezan do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach (ze skórką). Po ugotowaniu ziemniaki przekrój na połówki lub ćwiartki aby nieco przestygły. Następnie zdejmij z nich skórkę i za pomocą praski lub wyciskarki do ziemniaków zrób z nich jednolite pure bez gródek. Do ziemniaków dodaj mąkę i jajko, a następnie za pomocą dłoni połącz całość w jednolite ciasto. Jeśli ciasto nadal się klei dodaj nieco mąki.
- Na stolnicy lub blacie wysyp nieco mąki i podziel ciasto na mniejsze części. Części ciasta roluj za pomocą dłoni, a następnie odkrój niewielkie kluseczki (możesz odrywać za pomocą doni). Do zrobienia charakterystycznych nacięć służy specjalna deseczka, ale możesz zastąpić ją widelcem, przyciskając jego ząbki do kluseczki na koniec.
- Tak przygotowane kluseczki gotuj przez około 2-3 minuty w wrzącej osolonej wodzie, a następnie wyjmij je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.
- Na dużej patelni lub w woku rozgrzej oliwę. Dodaj posiekany czosnek, posiekany drobno rozmaryn (listki bez zdrewniałej gałązki) i chilli.
- Dodaj posiekane na plasterki czarne oliwki, posiekane anchois, kapary, oregano,puszkę krojonych pomidorów i pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na niewielkim ogniu przez 10-12 minut. Na koniec dodaj do sosu gnocchi i posyp całość parmezanem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu.
Smacznego!
3 comments
Uwielbiam takie jedzenie
Wygląda bosko 🙂
Wygląda przepysznie! Dziękuję za natchnienie 🙂