To tradycyjne danie kuchni arabskiej pokochałam od pierwszego spróbowania. Nie jest taki trudny do przygotowania, a efekt będzie genialny. o czy podasz falafele w sałatce, w chlebku pita czy jeszcze w innej wersji, zależy już tylko i wyłącznie od Ciebie.
- Deska Gąska Apolonia – średniaProdukt w promocji
135,00 zł110,00 zł - Deska Gąska Arabela – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Aniela – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Adelajda – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Albin – duża150,00 zł
- Deska Gąska Aureliusz – duża150,00 zł
- Deska Gąska Ada – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Ala – mała120,00 zł
- Deska Gąska Ambroży – duża150,00 zł
Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– bataty z sosem awokado
– pad thai z kurczakiem
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– frytki z batatów
– chipsy z batatów
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko
FALAFEL
Przygotowanie: 60 minut + moczenie ciecierzycy 12 h
Składniki:
– 200 g suchej ciecierzycy
– pół niedużej cebuli
– 1-2 ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– płaska łyżeczka mielonego kuminu
– po szczypcie: mielonej kolendry, mielonego kardamonu, cynamonu, chili
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli
– olej do smażenia, ok 400-500 ml
Składniki:
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 2 płaskie łyżki pasty tahini
– 1 ząbek czosnki
– sok z połowy limonki
– szczypta soli
Przygotowanie:
- Ciecierzycę namocz w sporej ilości wody i pozostaw na noc.
- Po minimum 12 h moczenia odcedź wodę i przełóż ciecierzycę do blendera. Dodaj wszystkie przyprawy, cebulę, czosnek, sodę i zblenduj całość. Ciasto powinno zacząć się kleić.
- W garnku lub pateni typu wok rozgrzej olej roślinny do temperatury ok 160 st C. Sklejaj niewielkie kulki z ciecierzycy i wrzucaj je na rozgrzany olej. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony a następnie wyjmij na papierowy ręcznik który wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Sos: zblenduj wszystkie składniki sosu. Podawaj z usmażonymi falafelami.
SMACZNEGO!



- Deska Gąska Apolonia – średniaProdukt w promocji
135,00 zł110,00 zł - Deska Gąska Arabela – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Aniela – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Adelajda – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Albin – duża150,00 zł
- Deska Gąska Aureliusz – duża150,00 zł
- Deska Gąska Ada – średnia135,00 zł
- Deska Gąska Ala – mała120,00 zł
- Deska Gąska Ambroży – duża150,00 zł






3 comments
Wyglądają naprawdę pysznie! Uwielbiam domowe falafele, robię je za zapas i zamrażam zarówno kotlety jak i pastę.
Hej, tak sobie tylko fantazjuję gdyby do tego falafla dodać trochę smaku selera albo więcej pietruszki (korzeń) czy ciasto by zachowało konsystencję, ewentualnie z większą ilością ciecierzycy, To by mi chyba jeszcze bardziej smakowało
Nie tylko wyglądają ! Są pyszne!!!! właśnie zrobiłam i zajadam.
To pierwszy przepis który wypróbowałam z tej strony …ale nie zamierzam na nim poprzestać . Zaczynam szukać następnych 🙂 Dziękuję i pozdrawiam !