Falafel

To tradycyjne danie kuchni arabskiej pokochałam od pierwszego spróbowania. Nie jest taki trudny do przygotowania, a efekt będzie genialny. o czy podasz falafele w sałatce, w chlebku pita czy jeszcze w innej wersji, zależy już tylko i wyłącznie od Ciebie.

Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– bataty z sosem awokado
pad thai z kurczakiem
– kurczak z batatami
– carpaccio z buraka
– sałatka z żółtym burakiem
– sałatka z kolorowych buraczków
– frytki z batatów
– chipsy z batatów
– zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie
– sałatka z batatem i jakiem na miękko

FALAFEL

Przygotowanie: 60 minut + moczenie ciecierzycy 12 h

Składniki:
– 200 g suchej ciecierzycy
– pół niedużej cebuli
– 1-2 ząbki czosnku
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– płaska łyżeczka mielonego kuminu
– po szczypcie: mielonej kolendry, mielonego kardamonu, cynamonu, chili
– 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki soli
– olej do smażenia, ok 400-500 ml

Składniki:
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 2 płaskie łyżki pasty tahini
– 1 ząbek czosnki
– sok z połowy limonki
– szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namocz w sporej ilości wody i pozostaw na noc.
  2. Po minimum 12 h moczenia odcedź wodę i przełóż ciecierzycę do blendera. Dodaj wszystkie przyprawy, cebulę, czosnek, sodę i zblenduj całość. Ciasto powinno zacząć się kleić.
  3. W garnku lub pateni typu wok rozgrzej olej roślinny do temperatury ok 160 st C. Sklejaj niewielkie kulki z ciecierzycy i wrzucaj je na rozgrzany olej. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony a następnie wyjmij na papierowy ręcznik który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  4. Sos: zblenduj wszystkie składniki sosu. Podawaj z usmażonymi falafelami.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Falafel
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

  • Davi

    Opublikowane 19/02/2019

    Odpowiedz

    Hej, tak sobie tylko fantazjuję gdyby do tego falafla dodać trochę smaku selera albo więcej pietruszki (korzeń) czy ciasto by zachowało konsystencję, ewentualnie z większą ilością ciecierzycy, To by mi chyba jeszcze bardziej smakowało

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!