Wpisz i naciśnij Enter

Golonka w ciemnym piwie z kapustą

Zaczęło się od kapusty kiszonej pasteryzowanej marki Krokus – była podstawą do przygotowania tego dania.Oczywiście przepis dodatkowo promuje wspaniały konkurs z Krokusem.

Czas przygotowania:3 godziny
Ilość porcji: 2-3 porcje

Składniki:
– 2 dorodne golonki
– jarzyny na rosół
– 4 listki laurowe, 8 kuleczek ziela angielskiego, 8-10 kuleczek pieprzu, sól
– 200-250 ml ciemnego piwa (u mnie Harde z Browaru Amber)
– pieczywo na zakwasie
– chrzan, musztarda
– marynowane prawdziwki, kapusta kiszona Krokus

Przygotowanie:

Podobno to mężczyźni są wielbicielami golonki – ja też ją bardzo lubię pomimo że mężczyzną nie jestem. Ze względu na kaloryczność robię ją dość rzadko, ale czasem można pozwolić sobie na pofolgowanie.

Zacznijcie od ugotowania mięsa. Do zimnej wody w garnku włóżcie golonki, jarzyny (marchewka, pietruszka, seler) oraz przyprawy. Golonka musi się gotować min 2h, tak aby była miękka i praktycznie odchodziła od kości. W trakcie gotowania należy dolewać wody w razie potrzeby.

Wykończenie golonki odbywa się w piekarniku – w temperaturze 200-220 st C. Ułóżcie golonki w żaroodpornym półmisku. Polejcie ciemnym piwem. Zapiekajcie ok 20-30 min, w trakcie przekręcając i co 10 min polewając mięso sosem (wystarczy wykorzystać sos z dna naczynia). Podawajcie z chrzanem, musztardą, marynowanymi grzybami i kapustką kiszoną. Możecie wykorzystać także inne marynaty.

Smacznego!

golonka3

golonka4

golonka2

golonka5

Polecam Wam także pyszne przepisy na:
kotlet schabowy
schabowy inaczej
pulpety w sosie pomidorowym
zupa ogórkowa
zupa pieczarkowa
zapiekanki z pieczarkami
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki 
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Golonka w piwie z kapustą
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. http://nutinkowewypieki.blogspot.com/ Hej hej! Zostałeś nagrodzony u mnie na blogu ! Notka o paście z łososiem ! Pozdrawiam!

    1. Witam. Dziękuję za wyróżnienie, choć na oglądalność nie mogę narzekać. Niestety w moim serwisie nie ma miejsca na promowanie łańcuszków. Pozdrawiam 🙂