Te grissini są same w sobie niezwykle pyszną przekąską, nie potrzeba nic więcej. Wiele z Was słusznie uzna, że są idealnym dodatkiem na imprezę czy jakiś mecz, bo do szklaneczki czy kieliszka alkoholu nadadzą się idealnie.
Ale to nie wszystko! Podaj paluchy z jakąś domową pastą lub hummusem, albo jako dodatek do deski przekąsek na imprezie. Będą pasowały idealnie.
Moja rada, zrób od razu dwie porcje, bo szybko znikają. A jak chcesz zrobić je szybciej, to możesz pominąć fantazyjne zawijanie, wystarczy rozwałkować i upiec. Tak też będzie super!
Masz ochotę na inne domowe wypieki? Sprawdź te przepisy:
Pizzerinki
Bułki ze szpinakiem i fetą
Drożdżowe bułeczki z cukinią
Chlebek odrywany
Focaccia
Chlebki pita
Bułki z pieczarkami
Precle
Bagietka czosnkowa
GRISSINI – PALUSZKI Z ROZMARYNEM
CZAS: 1 h 40 minut
ILOŚĆ SZTUK: 10-20 – w zależności od wielkości czy sposobu zwijania
Składniki:
– 320 g mąki pszennej
– 3-4 g suchych drożdży (pół opakowania)
– 150-200 ml ciepłej wody
– 1 łyżka oliwy + dodatkowa do nasmarowania paluchów
– 1/2 łyżeczki soli
– 3 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
– opcjonalnie: sól gruboziarnista
Przygotowanie:
- Do misy miksera doda mąkę, drożdże, oliwę, sól i na początek 150 ml wody. Wyrabiaj, a jak uznasz, że ciasto jest zbyt suche, to dodaj więcej wody.
- Misę wyrabiaj około 4-5 minut, po czym dodaj do ciasta drobno posiekany rozmaryn i jeszcze wyrabiaj przez chwilę, aby rozmaryn znalazł się w całym cieście.
- Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby wyrosło.
- Po wyrośnięciu podsyp nieco blat lub stolnicę i podziel ciasto na 12-16 części. Przykryj je ściereczką, aby nie wysychały i wyciągaj po jednej części. Podziel ją na pół i obie części rozwałkuj na 2 cieniutkie wałeczki równej długości. Jak będą gotowe, zawiń je wokół własnej osi i połącz na obu końcach.
- Tak przygotowanie paluszki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, bo jeszcze wyrosną. Nasmaruj oliwą za pomocą pędzla kuchennego i jeśli chcesz to posyp gruboziarnistą solą, lub innymi przyprawami.
- Paluszki wstaw do rozgrzanego do 200o C i piecz przez 10-12 minut, aż wyrosną i się zrumienią.
Smacznego!