Chlebki pita często można kupić w sklepach na sekcji pieczywa, ale są one tak gumowe i tak często niedobre w smaku, że tym bardziej skłaniam się do ich robienia samodzielnie w domu. Tym bardziej, że jest to takie proste! Chlebki pięknie wyrastają, zaokrąglają się, a zaraz po upieczeniu można je nadziewać i od razu podawać. Są przepyszne!
Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo:
– proziaki
– kajzerki
– bagietki
– chleb pszenny z garnka
– bajgle
– chlebek z pesto
– focaccia z pomidorami
– bułki do hamburgerów
– pieczywo na zakwasie
– pieczywo na drożdżach
Ilość: 5-6 sztuk
Przygotowanie: 2 h
Składniki:
– 195 g mąki pszennej typ 650 lub 750 (będą bardziej chrupiące) lub typ 400 (będą bardziej miękkie)
– 160 g letniej wody
– 1/2 łyżeczki soli
– 5 g suchych drożdży
Przygotowanie:
- Do misy dodaj przesianą mąkę, suche drożdże (jeśli używasz świeżych wymieszaj je najpierw z wodą, użyj 12-14 g świeżych drożdży), wodę i sól. Wszystko wymieszaj dokładnie końcówką typu hak, do czasu aż będzie gładkie. Wyrabianie ciasta zajmie Ci około 10 minut.
- Miskę przykryj filią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h. Jeśli w domu jest chłodno wstaw misę do nie nagrzanego zamkniętego piekarnia, będzie tam odpowiednia temperatura do wyrastania ciasta na chlebki.
- Po wyrośnięciu wyjmij ciasto na stolnicę lub blat podsypany odrobiną mąki i podziel je na 5 lub 6 części. Ja wolę zrobić 5 większych chlebków.
- Każdą z części uformuj w kształtną kulę, przykryj je ściereczką i odstaw jeszcze na około 30-40 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 220 st C. Do pieczenia chlebków pita możesz użyć kamienia do pieczenia pizzy lub blachy, którą wcześniej mocno rozgrzejesz w piekarniku.
- Rozwałkuj każdą z porcji w okrąg o średnicy kilkunastu centymetrów, tak aby ciasto było dość cienkie. Placki wkładaj do gorącego piekarnika na gorącą blachę i piecz 8-10 minut lub nieco dłużej jeśli chcesz aby były nie miękkie ale bardziej chrupiące. Chlebki na początku wyrosną i zaokrąglą się.
- Chlebki podawaj jako dodatek do innych dań lub nadziewaj w środku robiąc na przykład domowego kebaba!
SMACZNEGO!








One comment
Pani Aniu, bardzo lubię pani przepisy ale te które, zawierają make boję się nawet spróbować. Mieszkam od dawna za granicą i tutaj nie żadnych numerków na mące. Jest mąka chlebowa, do wszystkiego, żytnia, i kilka innych specjalistycznych ale nie ma numerków, które pani podaje w przepisach.
Drożdże też tylko te w paczuszce „normalne” i te szybsze do chleba. Nie wiem ile tych drożdży odpowiada wadze w dkg.
Mam więc problem. Może w jakiś sposób będzie mi pani mogła pomóc. Czekam, z gory dziękuję.
Pozdrawiam,
Ewa