Przyszedł czas kiedy nabrałam ochoty na coś słodkiego. Ale nie zawsze mam ochotę spędzać długi czas w kuchni, chcę szybko, łatwo i smacznie. Pomyślałam zatem o muffinach, przecież wystarczy zmieszać składniki mokre i suche, dodać owoce i dosłownie na chwilę wrzucić do piekarnika. Za 1 h wpadali goście a muffiny stały już na stole i czekały na nich.
Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny:
– muffiny ananasowe
– róże z ciasta francuskiego
– muffiny dyniowe z figami
– muffiny z nutellą
– muffiny piernikowe
– muffinki z borówkami
MUFFINY Z BORÓWKAMI
Ilość porcji: 17 muffinek
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 180 g jogurtu naturalnego
– 2 jajka rozmiar M
– 120 ml oleju rzepakowego
– 100 ml mleka
– 350 g mąki pszennej
– pół szklanki drobnego cukru do wypieków
– 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– płaska łyżeczka sody
– 1 szklanka borówek
Przygotowanie:
- W miskach wymieszajcie osobno składniki mokre i suche: mokre: olej, jaja, mleko, jogurt, oraz suche: mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, cukier z prawdziwą wanilią.
- Następnie składniki mokre wlejcie do suchych i całość wymieszajcie za pomocą łyżki do połączenia składników.
- Odłóżcie około 20 borówek. Resztę dodajcie do ciasta i wymieszajcie.
- Do formy do muffinów włóżcie papilotki w zagłębienia. Ja zawsze wkładam 2-3 papierki do jednego zagłębienia, dzięki temu papier papilotki nie jest mokry i muffiny wyglądają ładniej. Oczywiście ilość zależy także od jakości samych papilotek.
- Do papilotek nałóżcie ciasto. Z podanej ilości ciasta mi wyszło aż 17 muffinów, dlatego pieczenie musiałam rozłożyć na 2 razy.
- Na wierzchu każdego muffina połóżcie jeszcze 1-2 borówki. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 25-30 minut. Podawajcie po wystudzeniu.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
22 comments
Wyglądają smakowicie! Robiłam kiedyś podobne, tylko z porzeczkami:)
Przepis wydaje sie banalnie prosty, a że mam akurat wiaderko borówek to aż grzech nie upiec tak pysznych babeczek 😀
A mi wyszedł zakalec
O to dziwne, wiem że już wiele osób korzystało z mojego przepisu i nikt nie miał z tym problemu. Czy nie zmieniałaś proporcji lub składników?
Czy moge uzyc mrozonych jagod?
Oczywiście
A czy olej można zamienić na masło? W jakich proporcjach?
nie, ciasto wtedy zmieni formułę.
Robiłam z roztopionym maslem, ilość taka jak oleju i wyszły więc chyba miałam szczęście 😀
A tak w ogóle przepis banalny a babeczki wyśmienite 😍
Ja zamieniłam olej na masło i wszystko ładnie się upiekło. Były pyszne.
Muffinki wyszły przepyszne mimo że wyszło mi ich aż 25. Niestety zamiast świeżych boroeek musiałam zadowolić się jagodami w stropów ale nie zepsuło to smaku. Z borowkami musi być jeszcze lepsze mPolecam 🙂
W poprzedni komentarz wdarlo się mnóstwo literówek więc poprawiam : Muffinki wyszły przepyszne mimo że wyszło mi ich aż 25. Niestety zamiast świeżych borowek musiałam zadowolić się jagodami w syropie ale nie zepsuło to smaku. Z borowkami musi być jeszcze lepsze. Polecam ?
Sa genialne! dziekuje!! 🙂
Te proporcje trochę się nie zgadzają. Ciasto wyszło za gęste. Musiałam dolać jeszcze 100ml mleka.
Witam mam pytanie czy jak podwoje porcje to nie wyjdzie zakalec? 17 sztuk to mało, a do szkoły potrzebuje dwa razy tyle, oraz czy jak zmienię owoce na inne nie będzie problemu?
Zrób na dwie raty, tak będzie najlepiej. Co do owoców – to zależy, nie każde owoce nadają się do pieczenia.
Mogę użyć jajek wielkości L
Witam 🙂 mam pytanie czy mogę zamienić olej rzepakowy na roztopiony olej kokosowy? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam 🙂
Nie piekę na oleju kokosowym, nie znam więc jego właściwości. Jeśli zachowuje się podobnie jak olej rzepakowy to tak 🙂
Babeczki idealne. Zrobiłam z mrożonymi borówkami wyszły wysmienite, wilgotne i co najważniejsze drugiego dnia tak samo świeże jak zaraz po upieczeniu. Dzięki za swietny przepis👌
Babeczki wyszły smakowicie i na pewno zrobię je jeszcze kiedyś, tylko wydaje mi się, że jest za dużo tego oleju. Radziłabym dodać mniej;)
Pyszności ❤️
Dlaczego maka jest w gramach a cukier w szklankach? Bez sensu. Albo miarą na szklanki we wszystkich składnikach albo ml i gramy.