Kanapka drwala

Po ostatnich przepisach pełnych warzyw i lekkich dodatków, mój mężczyzna coraz częściej dopomina się bardziej „męskich” potraw, dodatku mięsa i pikantnych dodatków. Więc tym razem, na jego prośbę kanapki z jego ulubionymi dodatkami.

Kiedy na moim stole zagościły wędliny Balcerzak, szczególnie do gustu przypadł nam Coppa baleron długodojrzewający. Ten lekko podsuszony baleron idealnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami, ostrymi papryczkami, czy wyrazistymi sosami. Moja kanapka, którą nazwalam kanapką drwala, to kompozycja baleronu, ostrych sałat, papryczki jalapeno i własnoręcznie zrobionego sosu whisky.  A jako że nazwa zobowiązuje, zdjęcia kanapki zrobiłam w pobliskim lesie 🙂

Zanim przeczytacie najnowszy przepis, zapraszam Was jeszcze do LOTERII. Jeśli do 24 czerwca kupicie wędliny Balcerzak w specjalnym konkursowym opakowaniu, a następnie zarejestrujecie kod z opakowania oraz paragon na stronie LOTERII, macie szansę wygrać samochód Nissan Juke, zestawy pięknych desek kuchennych oraz vouchery o wartości 1000 zł na rower lub inne zakupy w Decathlon.

KaNAPKA drwala

PRZYGOTOWANIE: 15 minut

SKŁADNIKI:

– pełnoziarniste pieczywo
Coppa baleron długodojrzewający
– garść ostrych sałat: rukola, rukiew wodna lub musztardowiec
– papryczki jalapeno
Składniki sos:
– 50 ml whisky
– 25 g pikantnej musztardy dijon lub rosyjskiej
– 40 g brązowego cukru
– 30 ml sosu worcestershire
– 15 ml octu winnego (biały lub czerwony)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do niewielkiego garnka dodaj wszystkie składniki sosu. Gotuj na niewielkim ogniu mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Sos powinien odparować mniej więcej 2/3 płynów.
  2. Na pieczywie połóż sałaty, baleron długodojrzewajacy Coppa, papryczki jalapeno. Do kanapki podaj sos whisky.

Smacznego!

 

 

Odnośniki do mojej strony.

Komentarzy

  • Agelika

    Opublikowane 14/06/2018

    Odpowiedz

    Bardzo ciekawa jest zaprezentowana przez ciebie kanapka. To pierwszy taki przepis jaki widzę od dłuższego czasu. Wg mnie to miła odmiana od zwykłych kanapek, takich szaraków które jemy na co dzień. Stwierdzam nawet że można spokojnie podać takie kanapki na rodzinnym stole i nie trzeba się martwić o nic więcej. Proste i smaczne, i like it! 😉

  • Forex

    Opublikowane 23/06/2018

    Odpowiedz

    Fajnie że znalazłem ten link na wykopie. Dodaję stronę do ulubionych i będę tu cześciej zaglądać.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Tortille z krewetkami

Jeśli nie mas pomysłu na kolację, wystarczy pszenny lub pełnoziarnisty wrap i kilka ulubionych dodatków. Dziś zaproponuję Ci pyszną tortillę...

Zamknij