Ogórki kiszone domowy przepis

Domowe ogórki koszone to podstawa naszej kuchni. Dodajecie je do licznych potraw, jako dodatek do sałatek czy kanapek. No bo kto wyobrazi sobie kanapkę ze smalcem bez kiszonego ogórka czy zrazy wołowe bez tego dodatku. Zatem kiedy przyjdzie sezon i pojawią się ogórki koniecznie wstawcie tradycyjne domowe kiszone ogórki.

Polecam Wam także inne moje przepisy:
najlepszy przepis na ogórkową
smalec tradycyjny
konfitura z cebuli
szybki pasztet do smarowania
cebula marynowana
podgrzybki i prawdziwki w occie

Przygotowanie: 30 minut

Składniki:
– ogórki gruntowe
– sól i woda
– dodatki: koper, korzeń chrzanu, czosnek, liść dębu lub porzeczki

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyjcie.
  2. Słoiki wyparzcie i wysuszcie, a następnie włóżcie do nich 1-2 baldachy kopru (w zależności od wielkości słoika), 2-4 ząbki czosnku, 3-5 cm korzenia chrzanu, liść dębu lub porzeczki.
  3. Do tak przygotowanych słoików włóż ciasno ogórki. Pamiętaj aby ogórki nie były ułożone na samej górze, po wlaniu zalewy muszą być całkowicie przykryte.
  4. Zagotuj wodę i rozpuść w niej sól. Do 1 litra wody dodaj czubatą łyżkę soli. Tak przygotowaną gorącą wodą zalej ogórki i od razu szczelnie zakręć. Postaw słoiki z ogórkami w ciemnym i chłodnym miejscu. Po kilku dniach możesz jeść już małosolne, a po około 2 tygodniach będą gotowe kiszone ogórki.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Ogórki kiszone domowy przepis
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 8 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Kanapka drwala

Po ostatnich przepisach pełnych warzyw i lekkich dodatków, mój mężczyzna coraz częściej dopomina się bardziej "męskich" potraw, dodatku mięsa i...

Zamknij