Takie kandyzowane chrupiące migdały są idealnym pomysłem na prezent dla kogoś bliskiego, a po przygotowaniu możesz je zamknąć w słoiku i przechowywać do tygodnia lub włożyć do lodówki i tam przechowywać nawet do 2 tygodni. To nie tylko pomysł na prezent ale także słodko-słoną przekąskę, idealną do pochrupania do herbatki lub kawy.
Lubicie ciasteczka i słodkości? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– pierniczki
– ciasteczka z pieczątkami
– ciasteczka browinie
– podstawowy przepis na pierniczki
– ciasteczka migdałowe
– ciasteczka z melasą
– wafle z kajmakiem
– kruche ciasteczka świąteczne
– muffiny piernikowe
– zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań
KANDYZOWANE MIGDAŁY
Czas przygotowania: 1 h 10 minut
Składniki:
– 500 g całych migdałów
– 1 białko z jaja M
– pół łyżeczki ekstraktu wanilii
– 1 łyżka wody
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 1/3 łyżeczko soli
– 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Do miski dodaj białko jaja, wodę oraz ekstrakt wanilii. Wszystko wymieszaj trzepaczką tak aby zrobła się lekka piana, ale nie ubijaj białka. Powinno się tylko spienić.
- Do białka wrzuć migdały i dokłądnie najlepiej za pomocą rąk obtocz migdały.
- W drugiej misce wtmieszaj cukier puder, cynamon i sól. Wszystko powinno się ładnie połączyć. Mieszankę cukry pudru dodaj do migdałów i ponownie dokładnie obtocz wszystko, do czasu aż cukier przestanie być biały a oblepi kleistą mazią całe migdały.
- Piekarnik rozgrzej do 120 st C.
- Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysyp migdały i rozłóż na całości, tak aby miały „luz”. Wstaw migdały do piekarnika i piecz przez 1h. W tym czasie mniej więcej 3-4 razy przemieszaj i obracaj migdały łopatką, tak aby cukrowa skórka była chrupiąca z każdej strony.
- Po wyjęciu z piekarnika wystudź migdały zanim schowasz je do słoików lub ozdobnych puszek.