Te kokosanki są niesamowicie proste, idealne wtedy kiedy zostaną Ci białka z innych dań. Najlepsze i chrupiące są tego samego dnia, a jak nieco poleżą zrobią się bardziej miękkie i delikatnie ciągnące. Będą pyszne w obu wariantach 🙂
Polecam Ci także moje przepisy na inne desery:
– najlepsze włoskie tiramisu
– tiramisu
– prosta szarlotka
– gruszki pieczone w miodzie
– chlebek bananowy
– florentynki
– przepis na chałwę
– truskawki z kruszonką
– blok czekoladowy
KOKOSANKI
Przygotowanie: 30 minut
Składniki:
– 4 białka (możesz użyć wcześniej mrożonych białek)
– 200 g wiórków kokosowych
– 150 g białego cukru (najlepiej drobnego lub 50 g drobnego i 100 g klasycznego)
– 60 g masła
– szczypta soli
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
PRZYGOTOWANIE:
- Do garnka dodam masło i 100 g białego cukru. Podgrzewaj na niewielkim ogniu aż masło się rozpuści a cukier połączy z masłem. Do masła z cukrem dodaj wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj (wiórki będą miały konsystencję mokrego piasku) a następnie odstaw do przestygnięcia.
- Do misy miksera dodaj białka i szczyptę soli. Ubijaj na sztywną pianę. Kiedy białka będą już prawie zupełnie ubite dodaj drobny cukier (50 g), mąkę ziemniaczaną oraz łyżkę soku z cytryny lub limonki. Wszystko zmiksuj.
- Do ubitych białek dodaj przestudzonego kokosa i wymieszaj już za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki do połączenia.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj niewielkie porcje masy kokosowej, za pomocą łyżki. Układaj je w odstępach, kokosanki jeszcze urosną.
- Piecz ciasta na dwa razy w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 16-17 minut.
Smacznego!
1 comments
Witam serdecznie,
dziękuję za przepis na kokosanki. Wyszły bardzo smaczne, delikatne i puszyste. Jedno zmienię następnym razem przygotowując kokosanki. Do masła dodam ok 10 gr cukru mniej. Mam nadzieję, że nie zaszkodzi to konsystencji ciasteczek.