To ciasto większość z Was zna z dzieciństwa, bo właśnie w dzieciństwie smakuje ono najbardziej. Proste w przygotowaniu na tyle, że nawet początkujący doskonale sobie z nim poradzi. No i oczywiście genialne w smaku. Zróbcie blok czekoladowy z tego przepisu, a nie pożałujecie 😉
To ciasto można zrobić zarówno w podłużnej formie jak i okrągłej. Ja robiłam już w obu wersjach i podłużna być może jest wygodniejsza do krojenia, ale okrągła pięknie się prezentuje na paterze i cieszy oko. Wystarczy forma około 21-23 cm przekroju. A podłużna to oczywiście klasyczna keksówka.

A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy:
– ciasto toffi bez pieczenia
– ciasto zebra
– sernik tradycyjny
– sernik z jagodami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– tort czekoladowy z owocami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– prosta szarlotka
– sernik z kajmakiem
– najlepsze ciasto marchewkowe
– Ciasto 3 BIT
BLOK CZEKOLADOWY
Przygotowanie: 30 minut + 2 h w lodówce
Składniki:
– 300-400 g herbatników maślanych
– 500 g białego cukru
– 5-6 łyżek kakao
– 250 g masła
– 500 g mleka w proszku
– 125 ml wody
– dodatkowe orzechy, rodzynki, bakalie (ja użyłam pistacji, orzechów włoskich i migdałów w plasterkach) – około 100-200 g
Przygotowanie:
- Zacznij od pogrzania masła razem z wodą i rozpuszczenia całkowicie do postaci płynnej. Wtedy dodaj cały cukier i dalej podgrzewaj, aż ten się roztopi.
- Do masy dodaj kakao i zestaw z palnika, studząc przez 5-7 minut.
- W tym czasie pokrusz herbatniki. Możesz zrobić to za pomocą dłoni lub tłuczka, którym w misce można delikatnie pokruszyć ciastka. Pamiętaj, aby zostawić kawałki, a nie zetrzeć wszystko na pył.
- Podziel herbatniki na dwie części. Ja do pierwszej części wybieram kawałki większe z góry miski, a w pozostałej połowie zostawiam bardziej miałkie i mniejsze części.
- Do dużej miski wsyp mleko w proszku, dodaj rozpuszczoną masę kakaową i tę część herbatników, która jest bardziej pokruszona. Wszystko zmiksuj mikserem z końcówką typu hak.
- Przyszedł czas na dodanie pozostałych herbatników i dodatkowych orzechów i bakalii (jeśli chcesz dodać więcej bakalii, użyj mniejszej ilości herbatników do przygotowania). Teraz już nie za pomocą miksera, a ręcznie, za pomocą bardzo sztywnego mieszadła, drewnianej łyżki lub rąk wymieszaj wszystko tak, aby herbatniki znalazły się w środku masy.
- Brytfankę (w zasadzie dowolną, możesz użyć podłużnej keksówki, okrągłej lub prostokątnej formy) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przekładaj masę, ugniatając całość delikatnie, tak aby masa wypełniła wszystkie przestrzenie.
- Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 h, zanim pokroisz i podasz je domownikom i gościom 🙂
SMACZNEGO!




Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia






2 comments
można zamówić
pani ma najlepsze przepisy
aż ślinka leci mi jak to wszystko oglądam