Prosta szarlotka

Najprostsza i moim zdaniem najlepsza szarlotka. To ciasto jest idealnie kruche i słodkie, w środku spora porcja jabłek. W zależności jakich jabłek użyjesz, taki efekt szarlotki uzyskasz. Ja wolę jabłka w środku wyczuwalne, dlatego nie dusze ich wcześniej. Użyłam jednak do mojej szarlotki jabłek miękkich, dlatego nie ma tam twardych kawałków owoców. Dobierz jednak takie jabłka jakie będą smakowały Tobie i Twojej rodzinie 🙂

Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta
ciasto czekoladowe ze śliwkami
sernik dyniowy
placek ze śliwkami
ciasto dyniowe z czekoladą
– szarlotka na kruchym cieście
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
sernik z kajmakiem

PROSTA SZARLOTKA

Przygotowanie: 2 h

Składniki:
– 6-8 jabłek
– 2 łyżeczki cynamonu
– 350 g mąki pszennej
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 100 g cukru pudru + odrobina do posypania ciasta
– 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
– 250 g zimnego masła
– 2 żółtka
– 2-3 łyżeczki cukru brązowego

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. dodaj do mąki proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder oraz zimne masło drobno posiekane nożem. Zagnieć ciasto aby uzyskać kruszonkę.
  2. Dodaj do ciasta dwa żółtka. Zagnieć ciasto aby uzyskać jednolitą masę. Następnie podziel ciasto na 2 równe części, zawiń obie w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 40 min – 1h.
  3. Nagrzej piekarnik do 175 st C. Blachę wielkości ok 15 x 25 cm lub podobną wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij połowę ciasta z lodówki i rozwałkuj ciasto lub wyklej blachę ciastem za pomocą dłoni. Ciasto wałkuje się dość ciężko, dlatego możesz poprostu wykleić spód kawałek po kawałku.
  4. Wstaw ciasto do piekarnika na 10 minut aby nieco się zapiekło.
  5. W tym czasie obierz jabłka. Pokrój je na ćwiartki i wykrój gniazda nasienne. Ćwiartki krój w plasterki.
  6. Wyjmij ciasto z piekarnika. Układaj plasterki jabłek równomiernie na cieście. Każdą z 2-3 warstw posypuj odrobiną cynamonu. Po ułożeniu wszystkich jabłek posyp je cukrem brązowym.
  7. Wyjmij drugą część ciasta z lodówki. Tą trzeba rowkować do wielkości blachy. Po rozwałkowaniu ułóż ciasto na jabłkach i wstaw całość do piekarnika.
  8. Piecz przez 45 minut, a jeśli góra zacznie się za bardzo rumienić, połóż na cieście kawałek folii aluminiowej aby osłonić ciasto.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem. Podawaj.

SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Prosta szarlotka
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Krem z batatów

Kolejna pyszna propozycja na zupę krem zagościła na moim blogu. Mam już chyba zupy kremy ze wszystkich dostępnych warzyw, niektóre...

Zamknij