Już od jakiegoś czasu na moim blogu możecie znaleźć potrawy inspirowane smakami Indii, z dodatkiem pysznych past i sosów Patak’s. Zebrałam je dla Was w jedną kategorię i dostęp do wszystkich znajdziecie w głównym menu w kategorii „KUCHNIA INDYJSKA„.
Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis, który mam nadzieję zainspiruje Was do eksperymentów kulinarnych. Z dodatkiem pasty madras możecie przygotować cały jagnięcy comber lub podzielić go w niewielkie kotleciki jagnięce z kostką. Jagnięcina bez odpowiedniego doprawienia ma dość wyrazisty, nie każdemu odpowiadający smak. Jeśli do zamarynowania mięsa użyjecie pasty przyprawowej mięso nabierze zupełnie nowego smaku, będzie pyszne, soczyste i delikatne.
Zobacz też przepisy:
– indyjskie chlebki naan
kotleciki jagnięce
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2-3
SKŁADNIKI:
– 6-10 kotlecików jagnięcych lub cały comber
– 2-3 łyżki pasty Madras Patak’s Paste Pots
– olej do smażenia
– świeża kolendra do posypania
– do podania: ryż lub zapiekane ziemniaki, mango chutney Patak’s, sałatka lub gotowane warzywa
Przygotowanie:
- Jeśli kupiłeś/aś cały comber pokrój go w poprzek na małe kotleciki. Za pomocą dłoni lekko spłaszcz mięso, a następnie zamarynuj je w paście Madras Patak’s. Pasta madras to najostrzejszy ze smaków past, jednak jeśli użyjesz 2 łyżek pasty, mięso będzie tylko lekko pikantne i przepyszne.
- Pozostaw kotleciki na 10 minut.
- Kotleciki możesz usmażyć na patelni lub przygotować na grillu. Jeśli używasz patelni czas smażenia to 10-12 minut, w zależności od grubości kotlecików. Jeśli są grubsze warto przykryć patelnię pokrywką aby na pewno się usmażyły.
- Przed podaniem posyp kotleciki świeżą kolendrą.
Wpis powstał we współpracy z marką Patak's
1 comments
Na pewno są świetne w smaku:) Ten rodzaj mięsa jest naprawdę pyszny i uwielbiam go przyrządzać, myślę że niedługo przetestuję ten przepis, bo fotki mnie do tego zachęcają 🙂 Czekam na kolejne ciekawe wpisy, pozdrawiam!