W ostatnich tygodniach w sprzedaży pojawiła się nowa książka przygotowania przez blogerów kulinarnych Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Paweł i Grzegorz wspólnie prowadzą bloga www.gotowaniezpasja.pl.
Miałam okazję osobiście poznać Pawła i Grzegorza podczas ostatnich Targów Książki w Warszawie. Paweł jest autorem przepisów i osobą która je ugotowała i spróbowała. Grzegorz wspomaga Pawła w fotografii zarówno na blogu jak i w książce „Kipi kasza”
Na moje pytanie dlaczego tematem przewodnim jest kasza autorzy wskazali kilka powodów. Jednym z nich jest powrót do przepisów staropolskich, przepisów z dzieciństwa, ale także chęć pokazania kaszy w nowym świetle. Coraz więcej osób z nietolerancją glutenu lub na diecie eliminującej gluten również sięga po potrawy z dodatkiem kaszy. W tej książce znajdą z pewnością całe mnóstwo przepisów dla siebie.
W książce znajdziecie także podstawy – informacje o rodzajach kaszy czy podstawowe przepisy na jej przygotowanie.
Główna część została podzielona na przepisy na sałatki. zupy, dania główne, kolacje i desery. Wszystkie przepisy okraszone są apetycznymi zdjęciami z prezentacją potrawy.
Książka została wydana przez wydawnictwo samo sedno. Jeśli lubicie przeróżne kasze polecam zdecydowanie jej zakup. Już wkrótce na blogu przetestuję kilka z przepisów zaproponowanych przez autorów.
4 comments
Kilka dni temu o tej książce wspominała mi moja kuzynka. I całkiem zapomniałam, że chciałam obczaić tę książkę, a tu proszę – książka sama mnie znalazła 😀 Pięknie wydana, a że jestem fanką kaszy to zastanawiam się nad zakupem. Fajnie, że blogerzy publikują książki 🙂
Polecam Paweł i Grzegorz odwalili kawał dobrej roboty. A kasza i dobra i zdrowa, wiec warto gotować 🙂
Wydaje mi się, że kasza jest często zapominana. Bardziej wolimy zastąpić ją makaronem, ryżem czy ziemniakami. A kasze mogą być tak samo pyszne i pasować do wielu kombinacji.
i pyszna i w dodatku zdrowa, o czym często zapominamy 🙂