Najprostszy przepis na makaron z tuńczykiem z puszki. Idealny na bardzo szybki obiad, wtedy kiedy w kilka chwil chcecie zjeść coś naprawdę pysznego i pożywnego. Do przygotowania tego makaronu potrzebujesz dosłownie kilku składników i jedynie 15 minut, a efekt pokocha cała rodzina!
MAKARON Z TUŃCZYKIEM
PRZYGOTOWANIE: 15 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
- 250 g makaronu spaghetti lub innego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 150-170 g tuńczyka w puszce
- 1-2 kawałki anchois (w zależności od wielkości)
- sól i pieprz do smaku
- tarty parmezan lub grana padano do podania
- listki świeżej bazylii lub natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej trochę wody z gotowania makaronu, przyda się do sosu.
- Na oliwie podsmaż anchois i drobno posiekany czosnek. Jak się zeszklą, dodaj pomidory z puszki i duś około 5 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Wtedy dodaj odsączonego tuńczyka z puszki i delikatnie wymieszaj. Dopraw sos solą i pieprzem.
- Do sosu dodaj ugotowany makaron i nieco wody z jego gotowania. Podgrzewaj i mieszaj, aż sos będzie miał idealną konsystencję. Przekładaj na talerze, posypuj parmezanem i świeżymi listkami bazylii lub natki pietruszki.
Smacznego!
Dlaczego warto uwzględnić tuńczyka w swojej diecie? Tuńczyk jest rybą o bogatych wartościach odżywczych. Tuńczyk zawiera spora ilość białka np. kolagenu, a także witaminy z grupy B. Zawiera także witaminę D i nienasycone kwasy tłuszczowe. Ważne jest jednak to, aby wybierać tuńczyka ze sprawdzonych źródeł i zrównoważonych hodowli.
OCEŃ TO DANIE:
Nazwa dania:
Makaron z tuńczykiem
Autor:
nietylkopasta.pl
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena:
41 Review(s) Based on