Czy te boczniaki nie wyglądają na rwane mięso? Przypominają je nie tylko w wyglądzie ale i w smaku, dzięki dużej ilości przypraw i dodatków. Boczniaki wystarczy porwać na kawałeczki i usmażyć lub upiec w piekarniku, nic prostszego. A do tego kilka pysznych dodatków i obiad lub kolacja będą gotowe.
Zapraszam do innych moich przepisów inspirowanych meksykiem:
– burrito z kurczakiem
– sałatka meksykańska z kurczakiem
– tacos z tofu
– tacos z rybą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– chilli con carne z dynią
– bowl burito z łososiem
– chili z fasoli
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– jajka z guacamole
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
MEKSYKAŃSKIE TORTILLE Z BOCZNIAKAMI
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 250 g boczniaków
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 100 ml soku pomarańczowego
– 2 łyżeczki sosu Worcestershire
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
– 1 łyżeczka czosnku (przyprawy w proszku)
– 1 łyżeczka soli
– 2-3 placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej
– 1 dojrzałe awokado
– kilka rzodkiewek
– listki świeżej kolendry
Sos:
– do tortilli możesz podać domowe guacamole lub pikantny sos pomidorowy
Przygotowanie:
- Grzyby umyj i osusz za pomocą papierowego ręcznika. Dłońmi porwij boczniaki na cienkie paski, robi się to dość łatwo.
- W miseczce wymieszaj oliwę, sok pomarańczowy, sos Worcestershire oraz wszystkie przyprawy wymienione w składnikach. Wszystko dokładnie wymieszaj tworząc marynatę. Dodaj marynatę do boczniaków i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Tak przygotowane boczniaki możesz piec na blasze w piekarniku rozgrzanym do 190 st C przez około 20 minut (uważając aby się nie spaliły a nabrały chrupkości), lub postawić na szybszy sposób czyli smażenie. Jeśli smażysz grzyby zrób to na dwa razy albo wybierz bardzo dużą patelnię, a by grzyby nie były zduszone.
- W czasie przygotowania boczniaków zrób domowy sos taki na jaki masz ochotę, przez chwile podgrzej tortille w piekarniku lub na suchej patelni. Nakładaj boczniaki, awokado, rzodkiewki. Dodaj listki świeżej kolendry, ulubiony sos i podawaj!
SMACZNEGO!
I jeszcze:
Roladki z tortilli z tuńczykiem