Gruszki w syropie doskonale nadają się do szybkich deserów. Dziś propozycja mini-tart na bazie ciasta biszkoptowego – niezwykle lekkiego i delikatnego.
Przygotowanie: ok 30 minut
Składniki:
– 2 jajka
– 2 łyżki cukru
– 2 łyżki mąki pszennej
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– łyżeczka cukru waniliowego
– 6-7 papierowych foremek do małych tart
– 3 gruszki w syropie Krokus
Zacznijcie od oddzielenia żółtek i białek. Białka utrzyjcie na sztywno, pod koniec dodajcie cukier. jak ubijecie na sztywną pianę zmniejszcie obroty miksera i dodajcie po jednym żółtku. Do utartych jajek dodajcie przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Masę nałóżcie do foremek. Na wierzch połóżcie pokrojone gruszki w syropie. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do ok 180st przez 10-15 min, aż mini-tarty zrobią się pięknie złote.
Smacznego!
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
11 comments
nigdy nie piekłam ciasta biszkoptowego, pora chyba aby się na to odważyć 🙂
Ale pyszne tarty… śliczne, jak malowane!
Wspaniale wyglądają.
podziwiam, ciasto biszkoptowe w wersji mini chyba jest ciągle poza moim zasięgiem 🙂
Ale są piękne, ja się chyba skuszę. A wiem że ciasto biszkoptowe jest bardzo proste do zrobienia bo robię je często. Ale mój przepis jest nieco inny. Muszę wypróbować twój bo wydaje się być bardzo prosty
ja też robię często ciasto z jabłkami. Jest pycha
mniam, mniam! 🙂
Przepiękne fotografie.
Deser wygląda oszałamiająco.
Pozdrawiam!
bardzo dziękuję 🙂
Bardzo fajnie wyglądają, pewnie jak wyglądają tak smakują.
Pozdrawiam 🙂
pyszności 🙂