Wpisz i naciśnij Enter

Schab z gruszką korzenną

I kolejna moja propozycja dania z gruszka – tym razem danie mięsne z dodatkiem pysznej gruszki korzennej od firmy Krokus. Gruszka jest lekko słodka, z nuta wielu przypraw i octu. Według mnie pyszna.

Przygotowanie: ok 25 minut

Składniki:

– 5-6 plasterków schabu bez kości
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1,5 l bulionu
– ryż naturalny
– 3 gruszki w zalewie korzennej Krokus
– łyżka posiekanej pietruszki
– łyżka ciemnego rumu

PRZYGOTOWANIE:

Schab udusiłam aby był miękki i soczysty. Do duszonego schabu dodałam cebulę, czosnek i bulion. Należy go dusić aż do miękkości, uzupełniając w garnku płyn (można dolewać wody do bulionu). Doprawcie do smaku.
Gruszki w zalewie korzennej posiekajcie w kosteczkę. Dodajcie pietruszkę i rum. Odstawcie na kilka minut w tym czasie zamieszajcie kilkukrotnie. Na talerzu ułóżcie mięso a na nim gruszki (jak na zdjęciach). Moja propozycja podania to ryż naturalny oraz sałatka z rukoli, pomidora, suszonego pomidora i kaparów. Do sałatki proponuję sos jak w Sałatce z gruszką w occie.
Smacznego!

schabzgruszka1

schabzgruszka2

schabzgruszka3

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Schab z gruszką korzenną
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 comments

  1. u mnie w domu zawsze się jadło gruszki w occie do mięsa, ale takie bez przypraw korzennych. Myszę przyznać że takie mnie zaciekawiły i z pewnością poszukam ich w sklepie aby wypróbować

  2. ale smakowite danie/ Fantastyczne wykorzystanie gruszek