Moich muffinów nie nazwałam czekoladowych, bo czekolada jest obecna w kawałeczkach. Dzięki temu muffiny są piegowate w środku, a jedząc je napotkacie na pyszne kawałki czekolady w całości. To pyszny efekt. Aby wzbogacić smak moich muffinów dodałam do nich skórkę z pomarańczy oraz kawałek pomarańczy na wierzch. To da także ładny efekt wizualny.
Zapraszam Was także na kilka przepisów na inne muffiny:
– muffiny z borówkami
– muffiny ananasowe
– róże z ciasta francuskiego
– muffiny dyniowe z figami
– muffiny z nutellą
– muffiny piernikowe
MUFFINY z czekoladą i pomarańczą
Ilość porcji: 12 muffinek
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
– 150 g masła
– 150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
– 2 pomarańcze
– 300 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
– 190 g cukru
– 3 łyżki cukru waniliowego
– 2 duże jajka
– 170 ml mleka
Przygotowanie:
- W garnuszku roztop masło, odstaw z palnika do wystudzenia.
- Piekarnik nastaw na 180 st C. Przygotuj formę na muffiny, wkładając do zagłębień papilotki.
- Czekoladę posiekaj nożem. Powinno zostać trochę większych grudek.
- Do jednej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sodę oraz kawę zbożową lub kakao. Dosyp cukier i cukier waniliowy, a następnie wymieszaj łyżką całość.
- Jajka lekko roztrzep w drugiej misce, dodaj mleko i połącz. Masę jajeczną wlej do miski z suchymi składkami, dodaj rozpuszczone masło i wszystko wymieszaj za pomocą łyżki lub szpachelki. Kiedy ciasto będzie już jednolite dodaj czekoladę oraz skórkę otartą z jednej pomarańczy i wymieszaj.
- Ciasto nakładaj do papilotek, powinno wystarczyć dokładnie na 12 sztuk. Na koniec pokrój w półplasterki drugą pomarańczę i ułóż te kawałki na muffinkach, lekko wciskając pomarańczę w ciasto.
- Piecz muffinki przez 25 minut. Po wyjęciu wystudź i podawaj.
SMACZNEGO!
1 comments
czekolada i pomarańcza to idealne połączenie 🙂