Przygotowanie ośmiornicy to naprawdę nic trudnego. Wystarczy trochę cierpliwości i 1,5 godziny czasu duszenia. Zachęcam Was do zakupu i przygotowania w domu. Świeżą ośmiornicę dostaniecie w Makro, czasem kupić można także mrożone. Coraz częściej mrożone ośmiornice pojawiają się także w Biedronce i Lidlu. Ich przygotowanie jest identyczne, oczywiście po uprzednim rozmrożeniu. Poniżej znajdziecie podstawowy przepis i dodatkowo opis przygotowania glazury czosnkowej, jeśli tak jak ja lubicie owoce morza z sporą ilością czosnku.
Polecane przepisy z owocami morza:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– małże w białym winie
– spaghetti z krewetkami
– kalmary ze szpinakiem
– pad thai z kurczakiem
– krewetki w sosie pomidorowym z wódką
– zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE
– krewetki w białym winie
– kalmary w czosnku
PRZEPIS NA OŚMIORNICĘ
Przygotowanie: ok 1,5 h
Składniki:
– ośmiornica
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– sos do podania: 1/3 szklanki oliwy i 2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Jeśli używasz ośmiornicy mrożonej, konieczne jest jej wcześniejsze rozmrożenie. Następnie umyj ośmiornicę dokładnie pod bieżącą chłodną wodą. Musisz wypłukać nadmiar soli, którego ośmiornica ma naprawdę sporo.
- Do garnka (dobierz jego wielkość do wielkości i ilości ośmiornic) wlej oliwę i włóż ośmiornicę. Zakryj szczelnie pokrywką i duś na małym ogniu ok 1,5 do 2 h. Warto po ok 1 h duszenia zdejmij pokrywkę i skontroluj ilość sosu. Jeśli zostało go niewiele dolej pół szklanki wody.
- Duszenie w szybkowarze: procedura przygotowania jest podobna, ale ilość czasu potrzebna do uduszenia ośmiornicy to 45 min do 1,5 h maksymalnie.
- Po duszeniu możesz podawać ośmiornicę w takiej postaci lub nieco wzbogacić jej smak na przykład zalewą czosnkową. Do jej przygotowania potrzebujesz 1/3 szklanki oliwy, 3-4 ząbki czosnku przetarte przez praskę, odrobinę soku z cytryny lub limonki. Całość wymieszaj nieco wcześniej a po duszeniu odlej sos, który powstał z ośmiornicy i zalej oliwą z czosnkiem.
- Ośmiornicę podawaj na ciepło lub na zimno w sałatce, na kanapkach. Na moich zdjęciach zobaczycie klasyczne chorwackie ziemniaki ze szpinakiem, oliwą i odrobiną czosnku, po ugotowaniu ziemniaków wystarczy je przesmażyć z dodatkami, na końcu dodać czosnek.
- Idealnym dodatkiem są także sałatki ziemniaczane i sałaty.
SMACZNEGO!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
12 comments
Nigdy nie miałam okazji próbować ośmiornicy. Ale brzmi dość smacznie… I mało skomplikowanie! Nie wiem, czy sama odważę się przyrządzić to stworzenie, ale z chęcią bym spróbowała. 🙂
Możesz na początek kupić np małą puszkę z marynowaną ośmiornicą w oliwie. Można je czasem znaleźć obok ryb w puszkach. Tak smak będzie Ci odpowiadał bierz się za gotowanie :))
Nie przepadam za takimi gotowcami marynowanymi… Może kogoś przekonam do zrobienia takiego przysmaku i wtedy się załapię. Jak nie to sama spróbuję – kiedyś. 😉
Mala rada jesli robi sie osmiornice swieza trzeba ja udezyc kilka razy aby rozbic miesnie a pozniej zamrozic na kilka dni,bedzie duzo bardziej delikatna bo gotowaniu.
mniam, uwielbiam ośmiornice 🙂
Nigdy nie jadłam ośmiornicy. Chyba nie chciałabym zjeść takiej rozmrożonej i wolałabym kupić gdzieś świeżą. W ogóle byliście może w Ed Red w Warszawie? Zastanawiam się czy tam nie pójsc, a widzialam na fejsie ze mają konkurs, do wygrania menu lunchowe do dzisiaj.
Tak byłam w tej restauracji.
Co do ośmiornicy – właśnie powinna być zamrożona wcześniej, to ułatwia jej przygotowanie i powoduje że ośmiornica kruszeje 😉
Wygląda smacznie 🙂
Po wstępnym przesmażeniu na oliwie, dodaj pomidory z puszki, sos rybny, sos ostrygowy i duś, aż zmięknie, podlewając wodę w razie potrzeby. Potem tymianek i chili do smaku, i na stół w czarkach.
ciekawa opcja, ale obawiam się że ilość soli z sosu rybnego i ostrygowego w połączeniu z ośmiornicą będzie już dużo za duża,
Pychota! Przepis „troszkę” zmodyfikowałem, ale ogólnie jest OK. To, że wcześniej była zamrożona, to tylko plus – mięsko było mniam! Scalone, mięciutkie i W OGÓLE nie gumowate! Polecam dla wszystkich początkujących! 👍🏼
Uwielbiam osmiornice, zwlaszcza grilowana. Ilekroc jestem na wakacjach to poluje na te potrawe. Przoduje Hiszpania. pozniej Wlochy a na koncu Grecja (moze dlatego, ze nie bylem na wyspach). Obawialem sie przyrzadzic samemu, jednak ze czeka mnie uroczyta kolacja za 3 dni tak wiec postanowilem najpierw sprobowac czy cos z tego wyjdzie. To jest pyszne, i zero przypraw! Musze teraz kupic dwie osmiornice na kolacje i jestem pewien, ze bedzie smakowac.