Dziś mam dla Was ostatni z zaplanowanej serii wpisów z przepisami z użyciem produktów Patak’s. Ta półroczna fantastyczna współpraca z marką pozwoliła mi pokazać Wam pyszne produkty i świetne smaki.
Cieszy mnie to niezmiernie, że sięgaliście po polecane przeze mnie sosy i pasty, zauważaliście że mają bardzo dobre składy, a przede wszystkim niesamowite smaki. Marka Patak’s to przede wszystkim gotowe sosy w słoikach, na półkach znajdziecie takie smaki jak: Korma, Mild Curry, Tandoori, Butter Chicken, Tikka Masala. Każdy z nich jest nieco inny. Trzy pierwsze są bardzo łagodne, Korma o kokosowo- śmietanowym smaku, Tandoori mocno pomidorowy, a Mild Curry pomidorowo-paprykowy, z cebulą i kokosem. Używałam sosów klasycznie do dań z kurczakiem czy warzywami, ale też doceniłam je jako fantastyczny dodatek do zup kremów czy samodzielnie jako dip do warzyw czy przykładowo pakory z kalafiora (idealnie smakuje z mild curry).
Marka Patak’s to także pasty przyprawowe dostępne w słoikach oraz w małych funkcjonalnych opakowaniach zwanych Paste Pots. Dziś mam dla Was przepis własnie z Paste Pots Madras, czyli najostrzejszą z dostępnych past. Pasty przyprawowe idealne nadają się jako dodatek do wszystkich dań z warzywami czy kurczakiem (wystarczy dodać mleko kokosowe i pomidory), jako marynaty do mięsa, warzyw, dań na grilla, oraz dodatek do zup czy innych dań. Wykorzystasz je wszędzie tam gdzie potrzebujesz dodatku pysznych przypraw (pst….. wiem że niektórzy używają pasty nawet do kotletów mielonych). W słoiczkach znajdziesz takie smaki jak Mild Curry, Tikka Masala, Hot Curry, a w opcji Paste Pot są smaki Tikka Masala i Madras.
Jest jeszcze jedna grupa produktowa, w której znajdziecie dwa smaki Patak’s 3 STEPS. To 3 saszetki – pierwsza z suszonymi ziołami, druga z znaną Wam już pastą przyprawową, a trzecia największa z sosem z pomidorów i warzyw. W prosty sposób dodając odrobinę wody zrobicie pyszny sos sami w domu, będziecie mogli także sterować jego ostrością.
To, że 6-miesięczna fantastyczna współpraca się kończy, nie znaczy że nie pokażę Wam w przyszłości potraw z dodatkiem ich produktów. Na stałe zagościły w mojej kuchni, a jak w kuchni tak na blogu. 🙂
Zobacz też przepisy:
– indyjskie chlebki naan
PIKANTNA ZUPA CURRY Z WARZYWAMI
PRZYGOTOWANIE: 40 minut
ILOŚĆ PORCJI: 5-7
SKŁADNIKI:
–2 średnie bataty
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 średnie marchewki
– puszka krojonych pomidorów
– 1 l bulionu warzywnego
– 1 opakowanie Madras Paste Pots Patak’s
– pół puszki kukurydzy gotowanej lub z puszki
– do podania: jogurt grecki, świeże zielone chilli, świeża kolendra
Przygotowanie:
- Batata obierz i pokrój w kostkę o boku 1-1,5 cm. Paprykę pokrój w małą kostkę, marchewkę w plasterki lub półplasterki (w zależności od ich wielkości). Cebulę drobno posiekaj w kostkę, czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Do garna włóż cebulę i czosnek oraz zawartość opakowania paste pots Patak’s. Pasta ma już w sobie olej, dlatego nie musisz go dodawać wcale, albo dosłownie niewielką ilość. Smaż cebulę z czosnkiem przez 2-3 minuty, po czym dodaj pokrojonego batata, marchewkę i paprykę. Smaż 2-3 minuty po czym dodaj 1 l gorącego bulionu.
- Gotuj około 8-10 minut do czasu, aż warzywa (szczególnie batat) zmiękną. Wtedy dodaj puszkę pomidorów oraz kukurydzę. Gotuj przez 2 minuty.
- Zupę nakładaj na talerze, dodaj jogurt grecki, świeże listki kolendry i papryczkę chilli pokrojoną w cienkie plasterki.
- UWAGA: zupa wyjdzie dość pikantna. Jeśli wolisz łagodniejsze dania dodaj połowę kubeczka pasty madras lub zastąp ją łagodniejszą pastą tikka masala 🙂
Smacznego!
*Przepis powstał we współpracy z marką Patak’s
Pamiętaj o obserwowaniu mnie na Facebooku i Instagramie
FACEBOOK I INSTAGRAM