Śniadanie to dla mnie zawsze wyzwanie głównie dla tego że rzadko mam czas na jego przygotowanie. Na ogół jest to szybka kanapka lub drożdżówka zjedzona w domu lub już w pracy. Chyba dlatego w weekendy pozwalam sobie czasem na takie szaleństwo. A tym bardziej kiedy do stołu siada aż 5 osób.
Polecam Ci też przepisy:
– domowe sushi
– szakszuka
– falafel
– tatar
– pomysł na kolację
– chlebek bananowy
– makaron z kurkami
– makaron ze szparagami
– kotlety z kalafiora
– pad thai
– ryż do sushi
– muffinki z borówkami
Zajmie:30 minut przygotowanie
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– 8 jajek
– 2 łyżki śmietany
– 1/2 ostrej papryczki chili
– garść dość drobno pokrojonej węgierskiej kiełbasy
– 2 łyżki posiekanej bazylii
– sól, pieprz
– 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
W misce rozmieszajcie jaja razem ze śmietaną. Dodajcie wszystkie pozostałe rozmieszane składniki. Oliwę podgrzejcie na wyższej patelni. Wlejcie jajka z dodatkami. Omlet należy smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Przy tak dużej porcji może to zająć ok 20 min. Jak góra ładnie się zetnie przełóżcie omlet na drewnianą deskę lub talerz. Pokrójcie na 8 części podobnie jak pizzę. Podawajcie ciepły.
Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy
I jeszcze pyszne przepisy na śniadania:
Jajka po meksykańsku – huevos rancheros, Omlet z serem brie, Jajko w bułce, Tosty francuskie z parmezanem, Śniadaniowa quesadilla z jajkiem, Tosty o smaku pizzy bez pieczywa, Bruschetta z burratą i pomidorami, Croissont zapiekany z brzoskwiniami, Placki z kaszy manny, Jajka sadzone jak obraz, Tosty z omletem i dodatkami, Kajzerki nadziewane szynką i serem
6 comments
Mam ze śniadaniami dokładnie tak samo! W tygodniu czasu brak, chwytam w biegu co wpadnie w ręce, za to w weekend celebruję śniadania iście po królewsku 🙂
Omlet wygląda bosko!
Pozdrawiam
Dziękuję 🙂 Starałam się aby efekt był także wizualnie ładny 🙂
wygląda przepięknie, trochę jak pizza. musi być pyszne
To mi przypomina, że dawno nie jadłam omletu. Może by tak na obiad? 🙂
Jaka śmietana?
możesz użyć 18% kwaśnej, będzie najlepsza