Nie po raz pierwszy mam dla Was pyszny przepis na jajka. Bo uważam, że śniadania z jajkami można robić na naprawdę tysiące różnych sposobów. To nie musi być zawsze tylko klasyczna jajecznica czy jajko sadzone, ale dodatki, jakie dobierzemy do dania, mogą wynieść je na zupełnie inny kulinarny poziom.
W tym daniu, jakim jest huevos rancheros jest mnóstwo pysznych dodatków tak bardzo kojarzących się z meksykiem. Bazą jest tortilla, którą lekko podpiekam na suchej patelni lub w piekarniku. Dalej mamy ugotowaną czerwoną fasolę a tak naprawdę pastę z niej. To niezwykle prosty dodatek, bo wystarczy użyć fasoli z puszki i rozgnieść ją widelcem.
JAKIE DODATKI DO HUEVOS RANCHEROS
Oprócz wspomnianej już przeze mnie tortilli czy pasty z czerwonej fasoli ja zawsze dodaję jeszcze drobno posiekane pomidory z czerwoną cebulą, marynowane papryczki jalapeno oraz duuuuużą ilość kolendry. Ale dodatki do tego dania najlepiej dopasować do własnych gustów i preferencji. Bazą są tu oczywiście jajka sadzone, które usmażysz w kilka chwil na patelni.
Polecam Wam także przepisy na:
– jajka po turecku
– tosty z pesto i jakiem
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– Jajka zapiekane z parmezanem
– zielona szakszuka
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
JAJKA PO MEKSYKAŃSKU
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 2-4 jajka
– 1-2 kukurydziane tortille
– 15-20 pomidorków koktajlowych lub 1-2 słodkie pomidory
– pół czerwonej cebuli
– 150 czerwonej fasoli (możesz użyć tej z puszki)
– 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia (możesz usmażyć też jajka na wodzie)
– 1 awokado lub kilka łyżek guacamole
– sól i pieprz
– marynowane papryczki jalapeno (opcjonalnie)
– do podania: cząstki limonki i świeże listki kolendry
PRZYGOTOWANIE:
Smacznego!
- PASTA Z FASOLI – fasolę z odrobiną sosu z puszki należy roznieść na dość gładką pastę. Możesz to zrobić za pomocą widelca, blendowanie nie jest konieczne.
- JAJKA – usmaż jajka sadzone, po 1 lub 2 na porcję. Możesz usmażyć je tradycyjnie na tłuszczu, lub na patelnię dodać trochę wody mineralnej i usmażyć je bez tłuszczu na wodzie. Pamiętaj o doprawieniu ich odrobiną soli i ewentualnie pieprzu.
- Cebulę drobno posiekaj. Pomidory także pokrój na mniejsze kawałki, jeśli używasz pomidorków koktajlowych lub posiekaj w małą kostkę jeśli to klasyczne duże pomidory. Wymieszaj cebulę z pomidorami i dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie ostrą papryczką jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki.
- W rozgrzanym piekarniku lub na suchej patelni podgrzej przez chwilę kukurydziane tortille.
- Złóż całe danie. Na talerzu ułóż tortillę kukurydzianą, pastę z fasoli, pomidorki z cebulą, usmażone jajko lub jajka. Dodaj pokrojone awokado lub guacamole. Wszystko posyp listkami świeżej kolendry, jeśli lubisz pikantne dania to dodaj papryczki jalapeno i podawaj.
1 comments
MMMmm! Kuchnia meksykańska to zdecydowanie moje smaki <3