Nie po raz pierwszy mam dla Was pyszny przepis na jajka, ostatnie jajka po turecku zrobiły niesamowitą furorę, na tyle dużą że postanowiłam dalej zgłębiać temat pysznych jajecznych śniadań.
Inspirację do tego śniadania mam od fantastycznych Magdy i Łukasza z alemeksyk.eu. Moja wersja różni się jednak nieco, ale zapewniam że obie smakują genialnie 🙂
Polecam Wam także przepisy na:
– jajka po turecku
– tosty z pesto i jakiem
– klasyczna szakszuka
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z dynią
– szakszuka z kurkami
– Jajka zapiekane z parmezanem
– zielona szakszuka
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
Polecam Wam też inne przepisy na śniadania:
– ser z jogurtów greckich
– pasta z awokado i jajka
– tosty francuskie
– placki serowe
– placki jogurtowe z owocami
– omlet z białek
– omlet z pomidorami
– pasta jajeczna
– tost z jajkiem i szynką
JAJKA PO MEKSYKAŃSKU
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– 2-4 jajka
– 2-4 kukurydziane tortille
– 15-20 pomidorków koktajlowych lub 1-2 słodkie pomidory
– pół czerwonej cebuli
– 150 czerwonej fasoli (możesz użyć tej z puszki)
– 2 łyżki oleju lub oliwy do smażenia (możesz usmażyć też jajka na wodzie)
– 1 awokado lub kilka łyżek guacamole
– sól i pieprz
– marynowane papryczki jalapeno (opcjonalnie)
– do podania: cząstki limonki i świeże listki kolendry
PRZYGOTOWANIE:
Smacznego!
- PASTA Z FASOLI – fasolę z odrobiną sosu z puszki należy roznieść na dość gładką pastę. Możesz to zrobić nawet za pomocą widelca, blendowanie nie jest konieczne.
- JAJKA – usmaż jajka sadzone, po 1 lub 2 na porcję. Możesz usmażyć je tradycyjnie na tłuszczu, lub na patelnię dodać trochę wody mineralnej i usmażyć je bez tłuszczu na wodzie. Pamiętaj o doprawieniu ich odrobiną soli i ewentualnie pieprzu.
- Cebulę drobno posiekaj. Pomidory także pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj cebulę z pomidorami i dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie ostrą papryczką jeśli lubisz bardzie w wyraziste smaki.
- W rozgrzanym piekarniku lu na patelni podgrzej przez chwilę kukurydziane tortille.
- Złóż całe danie. Do głębokich talerzy włóż tortillę kukurydzianą, pastę z fasoli, pomidorki z cebulą, usmażone jajko lub jajka. Dodaj pokrojone awokado lub guacamole. Wszystko posyp listkami świeżej kolendry, jeśli lubisz pikantne dania to dodaj papryczki jalapeno i podawaj.








One comment
MMMmm! Kuchnia meksykańska to zdecydowanie moje smaki <3