Ta prosta pizza jest gotowa w dosłownie kilka chwil z gotowym plackiem typu pinsa. Możesz użyć placka klasycznego lub pełnoziarnistego, a do tego właściwie ulubione dodatki.
Bazą jest tu sos pomidorowy jak przy klasycznej pizzy. Możesz użyć dobrej passaty pomidorowej, albo zgnieść pomidory w puszce i je rozsmarować na swoim placku. Kolejnym ważnym składnikiem jest oczywiście mozzarella. Możesz użyć takiej twardej, tartej, ale ja zdecydowanie bardziej lubię świeżą białą mozzarellą, którą jednak należy nieco osuszyć lub odcisnąć z płynu, aby nie spowodowała, że pizza wyjdzie zbyt mokra.
A na koniec ulubione dodatki. Tym razem to małe pomidorki koktajlowe, pieczarki, które uprzednio obsmażam, aby wydobyć z nich więcej smaku i rukola. Zestaw idealny.
Zapraszam do wszystkich moich przepisów:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
PINSA Z PIECZARKAMI
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 1-2
Składniki:
–1 pinsa
– 3-4 łyżki passaty pomidorowej lub rozgniecionych pomidorów z puszki
– 6-7 pieczarek
– 6-7 pomidorków koktajlowych
– garść świeżej rukoli
– 1 łyżka oliwy oraz dodatkowa do podania
– 1 kulka sera mozzarella
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pokrój pieczarki na plasterki i podsmażaj je na rumiano na patelni na oliwie z dodatkiem szczypty soli.
- Pokrój pomidorki na pół.
- Pinsę połóż na papierze do pieczenia na blaszce i posmaruj passatą pomidorową lub rozgniecionymi pomidorami z puszki. Na sosie układaj mniejsze kawałki poodrywanej mozzarelli, a następnie dodatki – podsmażone pieczarki, pomidorki koktajlowe, nieco soli i oregano. Możesz też dodać nieco pieprzu.
- Wstaw pinsę do piekarnika rozgrzanego do 200o C i piecz przez 7-8 minut aż ser się rozpuści i całość nieco zrumieni.
- Po wyjęciu posyp listkami rukoli, dziel pinsę na mniejsze kawałki i zjadaj.
SMACZNEGO