Te doskonałe ogórki znam już od wielu lat, ale ostatnio przypomniała mi je sąsiadka. To dzięki niej zrobiłam ogórki w plasterkach, takie idealnie nadają się na kanapkę lub do sałatki. Celowo skróciłam także czas leżakowania moich ogórków w zalewie, dzięki temu są bardziej chrupiące i według mnie po prostu lepsze 🙂 Możecie jednak zrobić tradycyjnie, czyli zanim włożycie ogórki do słoików trzymajcie je 3 dni w zalewie.
Polecam Wam także:
– ogórki kiszone
– sok malinowy na zimę
– smalec tradycyjny
– puree z dyni
– konfitura z cebuli
– dynia marynowana w occie
– kulki serowe w oliwie
OGÓRKI z CHILLI
Przygotowanie: 3 h 30 minut + 1 dzień leżakowania
Składniki:
– 2 kg ogórków gruntowych
– 1,5 szklanki octu
– 4,5 łyżeczki soli
– 3 łyżki chilli w proszku
– 8 łyżek oleju
– 2 szklanki cukru
- Ogórki umyj a następnie pokrój w plasterki około 3-5 milimetrów wyrzucając pierwszy i ostatni plasterek. Możesz także zrobić ogórki w całości w tej samej zalewie (wybierz do tego mniejsze ogórki), wtedy natknij ogórka wzdłuż do 3/4 długości.
- Ogórki posyp solą i odstaw na 2-3 h aby puściły sok. Sok odlej przed zalanie ogórków zalewą.
- Ocet wymieszaj z cukrem oraz olejem i zagotuj. Po zdjęciu zalewy z kuchenki dodaj chilli. 3 łyżeczki podane w przepisie spowodują, że ogórki będą dość pikantne, jeśli wolisz średnio pikantne zmniejsz ilość chilli do 2 łyżek.
- Przygotowane ogórki zalej gorącą zalewą i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin.
- Po 12 godzinach przełóż ogórki do słoików, zalej przygotowaną zalewą, zakręć i pasteryzuj na sucho (w piekarniku) lub mokro.
- UWAGA: Jeśli robisz ogórki w całości a nie w plasterkach, zrób o 1/3 zalewy więcej niż w przepisie.
SMACZNEGO!






12 comments
2 razy zalewac zalewa ?
Tak, choć w sumie to semantyka. Najpierw zalewą zalewasz jak stoją w naczyniu, a później dla wygody ją zlewasz, wrzucasz ogórki do słoików i zalewasz zalewą ponownie już w słoikach.
Ogórki nie są w całości pokryte zalewą w słoiku?
Są jak najbardziej, ale ich ułożenie na boku do zdjęcia powoduje, że część zalewy wlewa się do górnej części przy zakrętce 🙂
3 łyżeczki czy 3 łyżki chili w proszku?
chodzi o łyżki
Ratunku. Nie zlałam soku, który puściły, a wlałam już zalewę z chilli. Da się uratować?
tak, zostaw je już w takiej postaci, nie powinno dziać się nic złego
Czy po tych 12 godzinach można pogrzać zalewę i zamknąć słoiki na gorąco?
to nie jest wskazane bo ogórki niepotrzebnie zmiękną i stracą chrupkość
Jak długo pasteryzować ogórki metodą na mokro?
Są wspaniale. Robię już 3 raz. Wszyscy z rodziny tylko czekają na słoiczek 🙂