Jak myślę sobie o kolacji idealnej i o moich ulubionych kolacyjnych przepisach, to przepis na placki ziemniaczane jest w mojej TOP 3. Uwielbiam podane z kwaśną śmietaną, z wędzonym łososiem czy w wersji z sałatką, hummusem i jajkiem sadzonym.
Tym razem przygotowałam dla Was wersję która może być idealną propozycją także na obiad. Sycący sos pieczarkowy ze śmietaną będzie tu idealnym dodatkiem!
Nie chcesz już przegapić żadnego przepisu? Zaobserwuj mnie w mediach społecznościowych. Zajedziesz mnie na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTubie a nawet na TikToku.
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– placki z gotowanych ziemniaków
– placki z gotowanych ziemniaków z fetą
– placki z ziemniaków i marchewki
– placuszki pełnoziarniste z jabłkami
– placki z kalafiora
– placuszki pełnoziarniste na słodko
– placuszki z dyni
– placki serowe z jabłkami
– Placki z kiszonej kapusty – Fuczki
PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM PIECZARKOWYM
Przygotowanie: 25 minut
Składniki placki:
– 5-6 ziemniaków
– pół średniej cebuli
– 1 jajko
– 2-3 łyżki mąki pszennej
– sól i pieprz
– olej do smażenia
Składniki sos pieczarkowy:
– 250-300 g pieczarek
– 1 nieduża cebula lub pół dużej
– 6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
– 1 łyżka oliwy lub oleju
– do podania: koperek lub natka pietruszki, kiełki, inne
PRZYGOTOWANIE:
- PLACKI ZIEMNIACZANE: Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj szczyptę soli i odstaw na 3-5 minut aby ziemniaki puściły nieco wody. Wtedy za pomocą dłoni odciśnij ziemniaki, możesz to zrobić też na sitku.
- Do ziemniaków zetrzyj cebulę na tej samej tarce. Dodaj całe jajko, mąkę, spore szczypty soli i pieprzu i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgorzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto ziemniaczane i twórz cienkie placuszki. Smaż do zbrązowienia, ok 2-3 minut z każdej ze stron. Po usmażeniu kładź placki na kawałku ręcznika papierowego aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- SOS PIECZARKOWY: Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj. Na patelni na 1 łyżce oleju lub oliwy podsmaż cebulę aż się zeszkli. Dodaj na patelnię pieczarki i podsmażaj aż te ściemnieją i zmiękną. Wtedy dodaj śmietanę a jeśli sos będzie nieco zbyt gęsty rozrzedź go odrobiną bulionu, wody lub białego wina. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
- Podanie: dodawaj na każdy placek nieco sosu pieczarkowego. Posyp posiekanym koperkiem lub innymi ziołami. Podawaj!
Smacznego!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł
1 comments
Dawno placków nie jadłem. Ja robię z dipem jogurtowym. Polecam!