Pomidorowa z ryżem czy makaronem? Nawet nie próbuję odpowiedzieć na to pytanie. Ale skoro tu trafiłeś, zapewne wybierasz wersję z ryżem. Moja dzisiejsza pomidorowa jest intensywna w smaku i tym razem nie zabielałam ją śmietaną. Ale jeśli tak lubisz w opisie przygotowania podpowiem jak to zrobić. Skomponuj pomidorową idealną, ja Ci dam bazę do tego aby to zrobić.
Zapraszam Cię także do innych przepisów na zupy:
– kwaśnica
– najlepsza ogórkowa
– kalafiorowa
– zupa jarzynowa
– zupa pieczarkowa
– zupa grochowa w wersji fit
– pikantna zupa z pora i soczewicy
– zupa z zielonej soczewicy
– zupa cytrynowa
POMIDOROWA Z ryżem
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
SKŁADNIKI:
– 3 podudzia z kurczaka
– pęczek jarzyn do rosołu
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 10 ziaren czarnego pieprzu
– 2-3 listki laurowe
– 150 ml passaty pomidorowej, lub tyle samo świeżo przetartych pomidorów lub 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 3-4 łyżki śmietany 18%
– 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
– sól, pieprz
- Podstawą w tym przepisie jest rosół. Do garnka włóż obrane jarzyny i kurczaka. Całość zalej wodą tak aby przykryła składniki, dodaj przyprawy: ziele angielskie,pieprz w ziarnach, liście laurowe, a na koniec po łyżeczce soli i pieprzu. Zagotuj rosół, a kiedy zacznie się gotować wybieraj szumowiny z rosołu, aby zupa była bardziej klarowna. Ile gotować rosół – ten z kurczakiem potrzebuje min 30-40 minut, aż do czasu kiedy kurczak i jarzyny będą ugotowane, ale możesz robić to na niewielkim ogniu wydłużając czas gotowania, będzie lepszy. Pod koniec spróbuj rosołu i dopraw go do smaku jeśli zajdzie potrzeba.
- Odcedź rosół i dodaj do niego passatę lub przecier pomidorowy. Krótko podgrzej.
- Na koniec możesz zabielić zupę śmietaną jeśli lubisz. Pamiętaj aby zahartować śmietanę przed jej dodaniem do gorącej zupy. Do miseczki ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki ciepłej zupy, wymieszaj, a po połączeniu składników ponownie dodaj 2-3 łyżki zupy. Tak przygotowaną śmietanę wlej do garnka z zupą. Podawaj zupę z ugotowanym ryżem z dodatkiem odrobiny posiekanej natki pietruszki.
Smacznego!
1 comments
Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych i najulubieńszych zup na naszych stołach. 🙂 Niektórzy zwolennicy sugerują by ugotowany ryż dodać bezpośrednio do garnka z zupą i nieco pogotować, wtedy nie jest al dente, tylko mocno miękki. Ale to oczywiście kwestia gustu. 🙂