Mam dziś dla Was kolejny meksykański przepis, choć tym razem moje burrito zrobiłam z ryżem i przepysznych chilli con carne. Wystarczy wszystko zrobić w domu, dobrze doprawić i zawinąć w tortillę a na koniec krótko zapiec. Efekt gwarantowany 🙂
Zapraszam do innych moich przepisów inspirowanych meksykiem:
– sałatka meksykańska z kurczakiem
– tacos z tofu
– tacos z rybą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– chilli con carne z dynią
– bowl burito z łososiem
– chili z fasoli
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– jajka z guacamole
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
BURRITO Z CHILLI CON CARNE
Przygotowanie: 45 minut
Ilość porcji: 5-6
Składniki chilli con carne:
– 500-600 g mielonej wołowiny
– 250 ml passaty pomidorowej
– 1 cebula
– 2-3 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka pieprzu cayenne
-1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 puszka czarnej fasoli
– 1 łyżka płatków chilli (lub więcej)
– oliwa do smażenia, sól i pieprz
Składniki burrito:
– placki tortilli pszennej lub pełnoziarnistej
– 1 dojrzałe awokado
– 2 garści dowolnej sałaty
– listki świeżej kolendry
– posiekane pomidory z czerwoną cebulką
– ugotowany ryż biały lub brązowy – po 2-3 łyżki na jedno burrito
Przygotowanie:
- Czosnek oraz cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę i podsmażaj aż się zeszklą. Wtedy dodaj pieprz cayenne, kmin rzymski i podsmażaj jeszcze minutę.
- Dodaj na patelnię zmieloną wołowinę i podsmażaj do czasu aż mięso przestanie być surowe, mieszając od czasu do czasu.
- Dopraw mięso solą, pieprzem, wlej passatę pomidorowa i dalej podgrzewaj. Na tym etapie możesz też dodać nieco czerwonego wina, fajnie podkręci smak chilli. Możesz całość doprawić jeszcze większą ilością chilli, ja zwykle tak robię. Jak sos nieco wyparuje dodaj czerwoną i czarną fasolę z puszki, odsączone z sosu w którym są w puszkach.
- Mięso duś do momentu aż sos się zredukuje, całość powinna być dość gęsta!
- W czasie gotowania chilli ugotuj też ryż zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
- Na środek tortilli układaj 2 czubate łyżki ryżu, garść sałaty, 2 łyżki chilli con carne, świeże awokado pokrojone w plasterki, pomidory z czerwoną cebulką i listki świeżej kolendry. Najpierw zawiń boki tortilli nakładając je do środka, a później zroluj delikatnie całość.
- Burrito podsmażaj na patelni grillowej lub w opiekaczu z funkcją grilla układając je zawiniętą częścią do dołu. Powinno stać się ciepłe i rumiane z obu stron.
- Burrito podawaj z sosem salsa lub kwaśną śmietaną.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!