Nad morzem coraz trudniej o pyszną flądrę, a coraz częściej można spotkać w smażalniach pysznego bałtyckiego turbota. Bo turbot to też ryba flądrokształtna, żyjąca w Bałtyku i co najważniejsze niezwykle delikatna i pyszna!
Turbota możesz usmażyć, upiec, zrobić w panierce lub bez. Większe okazy jak mój nie zmieszczą się swobodnie na patelni, dlatego warto skorzystać w ich przygotowaniu z piekarnika. Mniejsze turboty o wadze do 1 kg możesz usmażyć bezpośrednio na maśle klarowanym, albo wcześniej obtoczyć w mące i dopiero usmażyć. Przeczytaj opis przygotowania poniżej, wyjaśni wiele wątpliwości.
Lubicie ryby? Zajrzyjcie do podobnych przepisów:
– ryba z frytkami – fish and chips
– smażony pstrąg z ziołami
– zupa rybna z owocami morza
– kotlety rybne
PRZEPIS NA TURBOTA
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
– 2 turboty o wadze 600-800g lub jeden duży turbot 1,5 kg lub więcej
– 2 łyżki masła klarowanego (możesz zamienić na olej w przypadku smażenia, choć smak masła podkreśli smak ryby, więc warto)
– 1-2 łyżki soku z cytryny
– sól i pieprz
– cząstki cytryny do podania
– ewentualnie mąka do obsypania ryby przed smażeniem
Przygotowanie:
- Rybę umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem oraz pokrop sokiem z cytryny. Ostaw na 10-15 minut.
- SMAŻENIE: jeśli Twój turbot lub turboty są mniejsze możesz przygotować je bezpośrednio na patelni. Nie ma konieczności obtaczania ryby w mące, choć zabezpieczy to nieco skórkę przed przywieraniem do patelni. Smaż rybę przez 5-7 minut z każdej strony, czas dopasuj do wielkości i stopnia usmażenia skórki.
- PIECZENIE: rybę przygotuj podobnie jak przed smażeniem. Piekarnik rozgrzej do 190 st C. Masło klarowane rozpuść w garnuszku. Rybę lekko nakłuj widelcem i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej rozpuszczonym masłem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut aż się zrumieni i zmięknie.
- Turbota możesz podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą, najlepiej w towarzystwie surówki z kapusty białej, kiszonej lub innej domowej sałatki.
SMACZNEGO!
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
- Forma do babki kwiat30,00 zł