Ale to danie jest pyszne, gdyby nie jego kaloryczność jadłabym je dużo częściej niż raz na jakiś czas. Tym bardziej że jego przygotowanie nie jest takie skomplikowane pod warunkiem że skorzystacie z mojego sposobu. Wystarczy arkusz filii aluminiowej i kilka tricków.
Zastanawiasz się co zrobić drugiej połówce na kolację lub jako przekąskę do piwa podczas oglądania meczu czy skoków narciarskich? No właśnie rollsy z szynką. Są genialne 🙂
Polecam Wam także:
– pizzę na tortilli
– pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto
– pizzę z szynką i pieczarkami
– pizzę z patelni
– pizzę z ciasta francuskiego
– zapiekanki z pieczarkami
– Roladki z tortilli z tuńczykiem
ROLLSY Z SZYNKĄ I SEREM
Przygotowanie: 35 minut
Ilość porcji: 1-2 porcje
Składniki:
– 2 placki tortilli pszennych lub pełnoziarnistych
– 2 łyżki majonezu
– 1 łyżka ketchupu
– 100-150 g tartego sera typu gouda
– 100-150 g szynki w kawałku
– przyprawy: oregano, ew chilli lub czosnek
– kawałek folii aluminiowej
Przygotowanie:
- Majonez wymieszaj z ketchupem. Możesz dodać do sosu trochę chilli lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wybór pozostawiam Tobie.
- Na folii aluminiowej połóż pierwszy placek tortilli (im większa tym lepiej). Posmaruj placek połową sosu, tak aby sos pokrywał całą tortillę. Na sos połóż połowę startego sera żółtego i połowę pokrojonej w drobną kostkę szynki.
- Następnie przykryj wszystko drugim plackiem i powtórz czynności – sos, ser i szynka.
- Teraz najtrudniejsza część, zwinięcie tortlilli w ciasny rulon. Rób to delikatnie i od razu po zwinięciu użyj folii aluminiowej na której przygotowujesz danie do ciasnego zwinięcia rulonu. Tak przygotowane tortille wstaw na 10-15 minut do zamrażarki. Tak 🙂 Całość musi się szybko schłodzić aby łatwiej się ją kroiło.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st C a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Po wyjęciu rulonu z zamrażarki za pomocą ostrego noża przekrój go w połowie. Nie odwijaj rulonu z folii aluminiowej, krój bez jej zdejmowania. Następnie pokrój dwie części na plasterki o szerokości ok 1,5-2 cm. Każdy z plasterków kładź delikatnie na blasze po czym zdejmuj resztki foli aluminiowej z obrzeża. Tak przygotuj całość.
- Piecz rollsy przez 7-10 minut, aż pięknie się zezłocą a składniki lekko rozpuszczą. Podawaj ciepłe.
SMACZNEGO!
2 comments
Ależ obłędnie wyglądają te rollsy. Muszę je koniecznie sama przygotować! 🙂
Świetny pomysł na kolację 🙂 udało mi się skorzystać z przepisu dwa razy, za pierwszym razem zamiast szynki użyłam mięsa z rosołu- rollsy wyszły równie dobre. Dziękuję za przepis.
Pozdrawiam