Wpisz i naciśnij Enter

Pizza na tortilli

Dziś moja ulubiona z potraw kolacyjnych – pizza na spodzie z tortilli. Jeśli są wśród was osoby które nie lubią długo wyrabiać ciasta a gotowe podkłady są dla nich pomyłką, to doskonała opcja dla Was.

Polecam Wam także:
pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto
pizzę z szynką i pieczarkami
pizzę z patelni
pizzę z ciasta francuskiego
zapiekanki z pieczarkami

pizza na tortilli

Przygotowanie: 20 minut
Ilość porcji: 2 porcje

Składniki:
– 4-5 placków tortilli pszennych lub pełnoziarnistych
– drobno tarty ser żółty (koniecznie twardy np typu gouda)
– dowolne dodatki takie jak: salami, pepperoni, oliwki, suszone pomidory, ser pleśniowy i inne)
Składniki sos do pizzy:
– puszka krojonych pomidorów
– łyżka oliwy
– 2-3 ząbki czosnku
– kawałek imbiru wielkości średniego ząbka czosnku
– ostre papryczki – wg upodobań, ja daję dość sporo,
– świeża bazylia, świeży rozmaryn

Przygotowanie:

SOS
Wszystko dodajcie do blendera i dokładnie połączcie. Sosu wyjdzie dość spora ilość, jeśli część Wam zostanie zamknijcie go w słoiku i wstawcie do lodówki. Tak przygotowany sos możecie przechowywać około 1 tygodnia.
PIZZA
Posmaruj tortillę sosem, połóż ser i dowolne dodatki. Piecz ok 5-7 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Podawaj z oliwami smakowymi lub z sosem pomidorowym.
SMACZNEGO!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Pizza na tortilli
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 comments

  1. WOW, ja chcę!!!!! 😀

  2. Bardzo dobry pomysł. Tylko nie wiem czy ciasto nie jest zbyt cienkie.. Jak nie spróbuję, to się nie dowiem 🙂

  3. Ciasto jest cienkie, dlatego nie można nakładać zbyt wiele składników. Ale uwierzcie mi że smakuje wyśmienicie. Tortilla robi się wspaniale chrupiąca. Należy też uważać aby nie przetrzymać w piekarniku i nie przypalić – wystarczy 3-5 min w zależności od temperatury.

  4. Aniu, jeszcze raz dziękuję 🙂 pomysł genialny! polecam wszystkim
    taka pizza z pewnością będzie u mnie gościć bardzo często
    pozdrawiam!

  5. Bardzo podobna potrawa do tureckiego lahmadżun 🙂

  6. I to jest świetny sposób na cienkie ciasto 🙂

  7. Tortilla jakaś w domu się znajdzie to może przyrządzę dzisiaj taką kolację 🙂