Pizza z patelni

Pizza na patelni? Tak to możliwe! Tą wersję zrobicie z dodatkiem drożdży, dlatego ciasto wychodzi urośnięte i miękkie na brzegach, a spód chrupiący i przypieczony. Do przygotowania tej pizzy potrzebujecie dobrej jakości patelni z pokrywką. Z podanej porcji zrobicie 2 pizze na patelni 28 cm. Oczywiście możecie całość ciasta wykorzystać do jednej pizzy, ale wg mnie wychodzi wtedy zbyt gruba i niedopieczona.

Polecam Wam także:
pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto
pizzę na tortilli
pizzę z szynką i pieczarkami
pizzę z ciasta francuskiego
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
zapiekanki z pieczarkami

Czas przygotowania: 1h

Składniki:

– 30 g świeżych drożdży
– 2 szklanki mąki pszennej
– 150 ml ciepłej wody
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– szczypta cukru
– 1 łyżeczka soli
– sos pomidorowy
– 2 kulki mozzarelli
– dowolne dodatki na pizzę
– odrobina suszonego oregano

Przygotowanie:

  1. W misce rozpuśćcie świeże drożdże z 3 łyżkami ciepłej wody oraz szczyptą soli. Wymieszajcie całość tak, aby konsystencja była jednolita i odstawcie na 12-15 minut aby drożdże trochę popracowały.
  2. Do miski dodajcie mąkę, olej, drożdże, sól i połowę pozostałej wody. Wyróbcie ciasto dodając resztę wody, uważajcie jednak na to aby ciasto nie było zbyt mokre, a tylko lekko wilgotne i sprężyste. Ciasto odstawcie w misce w ciepłym miejscu na 25-30 minut.
  3. To czas na przygotowanie dodatków. Sos pomidorowy do pizzy zawsze robię z pomidorów z puszki z dodatkiem czosnku, chilli i świeżych ziół – całość blenduję. Moje ulubione dodatki to salami, ostre papryczki i rukola, ale dobierzcie swoje według własnych upodobań. Obowiązkowe dodatki to kulka mozzarelli na pizzę oraz odrobina suszonego oregano 🙂
  4. Wyrośnięte ciasto do pizzy podzielcie na dwie części. Rozwałkujcie je na stolnicy posypanej lekko mąką, tak aby uzyskać koło mniej więcej wielkości patelni. Włóżcie je na patelnię i smażcie na średnim ogniu ok 4 minuty pod przykrywką. Po tym czasie dodajcie sos pomidorowy, dodatki i porwaną mozzarellę oraz oregano. Zamknijcie pokrywką i smażcie kolejne 5 minut na jeszcze nieco mniejszym ogniu. Pizza jest gotowa, smacznego!

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Pizza z patelni
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
4.51star1star1star1star1star Based on 15 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 23/11/2017

      Najlepiej pizzę robić na patelni z dobrej jakości nieprzywierającą powłoką, dzięki temu nie trzeba dodawać ani grama tłuszczu do smażenia.

  • Justyna

    Opublikowane 08/01/2018

    Odpowiedz

    Pizza pięknie wygląda, chętnie skorzystam z przepisu, ale mam bardzo istotne pytanie: czy patelnia ma być wcześniej nagrzana? Czy smaży ją Pani od zimnej patelni?

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 09/01/2018

      Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo zależy to od samej patelni. Są takie jak ta którą widać na zdjęciu które potrzebują sporej chwili na rozgrzanie się, ale bardzo długo trzymają ciepło. Tą musisz trochę ogrzać zanim włożysz pizzę. Jeśli jednak patelnia rozgrzewa się szybko nie będzie takie potrzeby.

  • Rose

    Opublikowane 17/07/2018

    Odpowiedz

    Mam pytanie, w jaki sposób uzyskała Pani taki efekt upieczonego wierzchu pizzy (chodzi głównie o dodatki), skoro jest ona robiona na patelni pod przykrywką? Dodatki powinny być raczej uduszone a nie upieczone jak widać na zdjęciu?

    • Ania nietylkopasta.pl

      Opublikowane 17/07/2018

      pizza była zrobiona dokładnie według podanego przepisu, to jest rzeczywisty efekt.

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Zakwas z buraków na barszcz

 To podstawowy przepis na zakwas na barszcz czerwony. Zakwas możecie pić nie tylko w ugotowanym barszczu, ale przede wszystkim jako...

Zamknij