Połączenie słonego ze słodkim, boczku z truskawkami. Oczywiście najlepiej w przepisie wykorzystać świeże polskie truskawki, choć nawet te dostępne poza sezonem bywają dość dobre. Boczek gwarantuje w sałatce sporą ilość słonego smaku, dlatego nie dodawajcie już więcej soli, również do sosu. To pozostaje mi życzyć smacznego
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Polecane przepisy:
– w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację
– sałatkę z jeżynami
– sałatkę z wędzonym kurczakiem i śliwką
– sałatka gyros
– sałatkę z pikantnych sałat ze śliwką
– makaron z truskawkami
Przygotowanie: 15 minut
Ilość porcji: 1
Składniki:
-garść sałat – dowolny rodzaj
– 2-3 truskawki
– 2-3 cienkie plasterki boczku wędzonego
– 1-2 łyżki sera cheddar lub innego dojrzewającego
– 1 łyżka oliwy
– płaska łyżeczka miodu
– płaska łyżeczka soku z cytryny
– świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Boczek usmażcie na patelni bez dodatkowego tłuszczu. Musi stać się chrupiący.
- Na talerzu połóżcie sałaty, boczek, truskawki pokrojone w plastry lub ćwiartki, ser. Z pozostałych składników przygotujcie sos który polejcie sałatę. Podawajcie z pieczywem, grzankami.
Smacznego!
2 comments
Bardzo ciekawe połączenie składników. Będę musiał sobie ją wykonać na drugie śniadanko do pracy
!
Sałatka prezentuje się bardzo apetycznie 🙂 A połączenie boczku i truskawek jest bardzo intrygujące 😉