Sałata z musztardowca i rukwi wodnej

Jeśli mieszkacie w Warszawie lub okolicach być może znacie już to cudowne miejsce. Gospodarstwo Ludwika Majlerta na Warszawskiej Białołęce zachwyca bogactwem warzyw. Tu właśnie w ostatnią sobotę odkryłam te dwie ostre sałaty – musztardowca i rukiew wodną. Obydwie bardzo wyraźne w smaku, dość pikantne i niepowtarzalne. Jeśli zatem macie ochotę na niepowtarzalną sałatkę lub nie macie pomysłu na dodatek do mięsa na obiad, zachęcam do zrobienia takiej prostej sałaty – nie pożałujecie 🙂

rukiewwodna2

A jeśli interesują Was przepisy na inne sałatki z owocami zapraszam na:
– sałatka z boczkiem i truskawkami
– sałatka z jeżynami
– sałatka z figami i serem
– sałatka z grillowanym łososiem i pomarańczami
– sałatka z wędzonym kurczakiem i śliwką
– sałatka z arbuzem i serem feta

Przygotowanie: ok 10 min

Składniki:

– garść liści musztardowca
– garść liści rukwi wodnej
– 1 śliwka (najlepsza będzie odmiana bardzo soczysta i większa)
– łyżka soku z cytryny
– łyżka dobrej oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Na talerz wyłóżcie sałaty, pokrojoną w cząstki śliwkę, polejcie oliwą i sokiem z cytryny. Wszystko najlepiej przemieszać delikatnie ręką i od razu podawać.
SMACZNEGO!

salatkazrukwi3Na zdjęciu powyżej liście musztardowca, mają piękne zielone lub czerwone wybarwienie.

rukiewwodna1

Na zdjęciu powyżej rukiew wodna.

 

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Sałata z musztardowca i rukwi wodnej
Autor:
Data publikacji:
Czas przygotowania:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Zapisz się do newslettera i pobierz e-book

ja

Przeczytaj poprzedni wpis:
Paszteciki z wędzonym łososiem

Tym razem do przygotowania pasztecików użyłam gotowych "foremek" z ciasta francuskiego, które wypatrzyłam w sklepie. Ich zaletą jest niewątpliwie szybkość...

Zamknij