To klasyk, ale z mojego doświadczenia wynika, że każdy robi ją nieco inaczej. Oczywiście nieskromnie uważam że mój przepis jest doskonały, ale być może dlatego że tak robiła ją moja mama, a do smaków przyzwyczajamy się właśnie w dzieciństwie.
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka majonezowa
– babka piaskowa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
SAŁATKA JARZYNOWA
Przygotowanie: ok 1 h 20 min
Składniki:
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– połowa selera korzeniowego
– 3 ziemniaki
– 2 jabłka
– 3-4 ugotowane na twardo jaja
– 5 ogórków kiszonych, polecam Ci przepis na ogórki kiszone
– 1 puszka zielonego groszku
– 4 łyżki majonezu
– 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
– pieprz, sól
– liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
- Do przygotowania sałatki możesz użyć warzyw ugotowanych wcześniej w rosole, zajrzyj do mojego przepisu na rosół domowy.
- Jeśli gotujesz warzywa specjalnie do sałatki, zrób następujące czynności: marchewki, pietruszki i seler obierz, włóż do garnka wraz z przyprawami: listkiem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem. Zalej wodą i ugotuj przez około 30 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Ugotuj ziemniaki i pozostaw do ostygnięcia. Jaja ugotuj na twardo, przestudź i obierz ze skorupek.
- Pokrój wszystkie ugotowane warzywa w bardzo drobną kostkę. Posiekaj także jaja, ogórki kwaszone (nie musisz ich obierać ze skóry), obrane jabłko. Dodaj zielony groszek, a następnie majonez, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Jeśli sosu jest za mało dodaj jeszcze nieco majonezu. Sałatkę przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku lub słoiku.
SMACZNEGO!
1 comments
Przyznam się szczerze, że tak podana sałatka wygląda o wiele lepiej 😉
W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3