Mając przygotowane mięso do kebaba z mojego przepisu na domowy kebab z kurczakiem, możecie się nieco pobawić i przygotować na obiad lub kolację pyszną sałatkę. Ma ona smak waszego ulubionego kebaba, możecie jednak dołożyć do niej więcej warzyw i sałaty, dzięki temu posiłek będzie lżejszy niż tradycyjny kebab w bułce.
Lubisz jedzenie fast food w domowej wersji, zajrzyj też do przepisów na:
– sałatka gyros
– zapiekanki z pieczarkami
– domowe cheeseburgery
– pizza z salami
– pizza z szynką i pieczarkami
– sałatka z kozim serem
– sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem
SAŁATKA KEBAB
Ilość porcji: 1
Przygotowanie: 20 minut (+ czas przygotowania mięsa)
Składniki kabab:
– mięso z kurczaka przygotowane z przepisu na kebab z kurczaka
– 1/4 główki sałaty lodowej
– 1/8 główki czerwonej kapusty
– 2 łyżki octu winnego (białego) lub jabłkowego
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki cukru
– 1 chlebek pita
– inne warzywa – np ogórki, pomidory, czerwona cebula
– sos: przepis na pikantny sos pomidorowy
– sos czosnkowy: jogurt grecki, czosnek, sól
- Pokrój drobno sałatę oraz czerwoną kapustę i włóż do osobnych misek. Do każdej dodaj po 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu oraz 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj.
- Mięso pokrój na drobne kawałki. Na talerzu połóż sałatę i kapustę, dodaj mięso, pozostałe warzywa (ogórki, pomidory). Pitę lekko podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku. Po wyjęciu pokrój lub połam na mniejsze kawałki i ułóż na sałatce. Podawaj z sosami – pikantnym pomidorowym i czosnkowym.
SMACZNEGO!