Inspiracją do tej sałatki były tacosy, bo znajdziecie w niej wszystko to, co podajemy na plackach tacos. Tą miskę zjedliśmy we dwoje na kolację, trochę kurczaka, mnóstwo warzyw i nachos które uwielbiamy. Do tej sałatki zróbcie koniecznie polecany przeze mnie sos, genialnie komponuje się z kurczakiem i wszystkimi warzywami, bez niego sałatka nie jest taka sama.
Zapraszam do innych moich przepisów inspirowanych meksykiem:
– tacos z tofu
– tacos z rybą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– chilli con carne z dynią
– bowl burito z łososiem
– chili z fasoli
– tacos ze stekiem
– przepis na guacamole
– tacos z wieprzowiną
– burrito z burczakiem
– quesadilla z kurczakiem
– fajitas z kurczaka
– tacos z polędwicą
– tacos z szarpaną wieprzowiną
– jajka z guacamole
– przepisy na grilla
– nachos supreme czyli nachos z chilli con carne
– Burrito z chilli con carne
SAŁATKA MEKSYKAŃSKA Z KURCZAKIEM
Przygotowanie: 30 minut
Ilość porcji: 1-2
Składniki kurczak:
– 1 średnia pierś z kurczaka
– pół szklanki świeżych listków kolendry
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1,5 łyżki soku z limonki
– po pół łyżeczki: ostrego chilli, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, soli, pieprzu i cukru
Składniki sałatka:
– 1 nieduża sałata rzymska
– 1 dojrzałe awokado
– 4-6 małych pomidorków
-1-2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
– 1-2 łyżki kukurydzy z puszki
– garść nachos
– opcjonalnie: papryczki jalapeno w zalewie
Składniki sos:
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki octu balsamico lub z octu z czerwonego/białego wina
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu
- 1 łyżka zalewy do marynowania kurczaka (składniki powyżej, opis przygotowania zalewy w punkcie 1)
Przygotowanie:
- Zblenduj ze sobą składniki marynaty: listki kolendry, czosnek, oliwę, sok z limonki oraz przyprawy. Do zamarynowania piersi z kurczaka użyj 2 łyżek marynaty, resztę na razie odłóż. Kurczaka najlepiej zamarynować nieco wcześniej i wstawić do lodówki na kilka godzin, ale jeśli nie masz na to czasu to smaż go od razu.
- Kurczaka smaż na patelni z dodatkiem oleju lub oliwy, najlepiej pod przykryciem przez około 15 minut (w zależności od grubości piersi z kurczaka).
- W tym czasie przygotuj sos do sałatki – wymieszaj ze sobą składniki dokładając 1 łyżkę marynaty. Pozostałą marynatę odłóż.
- Kurczaka zdejmij z patelni, daj mu odpocząć około 5 minut, po czym pokrój w plasterki. Teraz polej go pozostałą marynatą, ja robię to jeszcze na desce do krojenia, starając się aby marynata dotarła do każdego z kawałeczków.
- W głębokim talerzu układaj elementy sałatki: sałatę, kurczaka, pokrojone pomidorki, awokado, kukurydzę i fasolę, Sałatkę podawaj z sosem.
SMACZNEGO!