Niezwykle prosty przepis który wykorzystacie przygotowując przystawkę przed głównym daniem. Połączenie owocu jaki jest melon i warzywa w postaci ogórka zielonego doskonale do siebie pasuje. Z jednej strony mamy wytrawnego ogórka, słodkiego melona a na koniec zwieńczamy to wszystko słoną szynką parmeńską – dla mnie idealne połączenie smaków.
Przygotowanie: ok 10 minut
Ilość porcji: 2 porcje
Składniki:
– połowa melona
– połowa długiego ogórka szklarniowego
– opakowanie szynki parmeńskiej
– grubo mielony pieprz (najlepiej kolorowy)
PRZYGOTOWANIE:
Ogórka umyjcie dokładnie. Za pomocą przyrządu do krojenia sera lub tarki i części do krojenia paseczków pokrójcie ogórka (część z samą skórką wyrzućcie). Paski krójcie wzdłuż ogórka. Następnie przy użyciu tego samego narzędzia pokrójcie melona obranego ze skóry.
Ogórka i melona odłóżcie na 10-15 min. Następnie połóżcie na talerzach, dodajcie ładnie zwinięte plastry szynki parmeńskiej. POsypcie świeżo mielonym pieprzem, jeśli lubicie ostrzejsze potrawy możecie posypać także odrobiną suszonego chili.
SMACZNEGO!
1 comments
smak Włoch <3