Genialny schabowy bez schabu! Tak, kotlet w chrupiącej panierce nie musi mieć mięsnej postaci, możesz do niego użyć warzyw czy innych składników. Ta wersja z pieczonego bakłażana zachwyca swoim smakiem, pieczony bakłażan jest bowiem przepyszny, a sos z upieczonych razem z nim pomidorków wraz z czosnkiem jest genialnym dodatkiem.
Całość jest dość prosta w przygotowaniu, choć wymaga trochę czasu z uwagi na wcześniejsze pieczenie warzyw. Ale naprawdę warto, bo pierwsza część robi się sama, a później już tylko zblendować sos i szybkie smażenie bakłażanowego kotleta.
Lubisz bakłażana? Mam dla Ciebie kilka sprawdzonych przepisów:
Pieczone bakłażany w sosie pomidorowym
Makaron z bakłażanem i ricottą
Makaron z cukinią i bakłażanem
Frittata z bakłażanem i fetą
Tarta z pomidorami i bakłażanem
Sałatka z bakłażanem i pomidorem
Tarta z pomidorami bakłażanem i serem mozzarella
Pieczony bakłażan z kozim serem
Sałatka z grillowanym bakłażanem
Makaron z bakłażanem – alla norma
Duszony bakłażan z pomidorami
Pieczone bakłażany
BABA GANOUSH – PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA
SCHABOWY Z BAKŁAŻANA
Przygotowanie: 45 minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 łyżki oliwy z oliwek do skropienia warzyw
- 50 g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 50 g bułki tartej
- 20 g panierki panko (możesz pominąć i dać tylko bułkę tartą)
- 1 łyżeczka papryki ostrej lub słodkiej
- 500 g pomidorków koktajlowych lub nieco większych pomidorów
- 1 główka czosnku
- 6 liści bazylii
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 210°C.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bakłażany, pomidorki koktajlowe i główki czosnku. Skrop oliwą z oliwek, a następnie dopraw solą i pieprzem. Piecz warzywa przez 20 minut.
- Przygotuj 3 naczynia do panierowania. W jednej misce wymieszaj jajka, majonez i musztardę, tak aby wszystko się połączyło.
- W drugiej misce lub talerzu wymieszaj bułkę tartą i panko, dodaj też paprykę. W trzeciej misce/talerzu dodaj mąkę.
- Upieczone bakłażany obierz delikatnie ze skórki, zostawiając końcówkę i ogonek (w celach wizualnych) i delikatnie spłaszcz je na przykład za pomocą szerokiego noża. Dopraw z obu stron solą i pieprzem.
- Obtocz bakłażany w mące, a następnie zanurz je w jajkach z dodatkami i na koniec w bułce tartej z panko.
- Rozgrzej olej lub oliwę na patelni na średnim ogniu i smaż panierowane bakłażany, aż będą złocistobrązowe z obu stron.
- W tym czasie przerzuć do blendera upieczone pomidorki, dodaj do nich wyciśnięty upieczony czosnek, bazylię, sól i pieprz. Zblenduj.
- Na talerzu układaj sos, a na nim połóż usmażone bakłażany. Podawaj jako samodzielne danie lub z pieczywem/ziemniakami i sałatką.