Pyszny pieczony bakłażan z cukinią, sos pomidorowy oraz makaron. I to już mogło być kompletne danie, ale ja dodałam coś jeszcze. Grillowany se halloumi z tym sosem komponuje się idealnie. Ważne, aby wszystko podać od razu, bo ser halloumi lubi być jedzony szybko po usmażeniu, aby nie zdążył się zrobić twardy.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów:
– zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony
– makaron ze szpinakiem
– makaron z boczkiem
– makaron z kurkami
– makaron z krewetkami z białym winem
– makaron z polędwicą
– makaron z tuńczykiem
– makaron z cukinią
– makaron z kurczakiem
– makaron z szynką
MAKARON Z BAKŁAŻANEM
Przygotowanie: 45 minut
Porcje: 2 porcje
Składniki:
– 250 g makaronu oricchiette lub innego
– 1 bardzo duży lub 2 mniejsze bakłażany
– 1 duża cukinia
– 2 łyżki oliwy extra vergine + 2 łyżki oliwy do warzyw
– 2 szalotki lub 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
– 700 g passaty pomidorowej
– 2-3 kawałki anchois
– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 łyżeczki płatków chilli
– 150-200 g sera halloumi
– sól i pieprz
– świeżo starty parmezan lub grana padano do podania
– pół szklanki świeżych listków bazylii do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 220o C.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bakłażana i cukinię pokrój w plastry, wyłóż je na blaszce, pokrop oliwą z oliwek i posól warzywa. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę drobno posiekaj, czosnek także. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i dodaj pokrojoną cebulę. Podsmażaj, aż się zeszkli, po czym dodaj czosnek, anchois i smaż jeszcze 1 minutę. Do podsmażonych warzyw dodaj wino (lub wodę), chwilę podsmażaj, a następnie dodaj passatę pomidorową. Dopraw sos płatkami chilli i oregano i gotuj go na wolnym ogniu przez 5 minut.
- W tym samym czasie na patelni grillowej lub na grillu podsmaż ser halloumi pokrojony w plastry.
- Do sosu dodaj upieczony bakłażan z cukinią, delikatnie wymieszaj, a następnie dodaj makaron i wszystko połącz.
- Na makaronie układaj grillowane plastry sera halloumi, posyp listkami świeżej bazylii i parmezanem i podawaj.
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/01/makaronzbaklazanemihalloumi-3-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/01/makaronzbaklazanemihalloumi-4-768x1024.jpg)
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/01/makaronzbaklazanemihalloumi-5-768x1024.jpg)
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2023/01/makaronzbaklazanemihalloumi-3.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)