To idealny przepis na Wielkanoc, choć J. jak usłyszał o majonezie wśród składników to zrobił wielkie oczy. Nie bójcie się, majonez to przecież przede wszystkim olej i jajka, czyli podstawowe składniki dodawane do ciasta. A babka jest pyszna, lekko wilgotna i piaskowa.
Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc:
– jajka faszerowane w 3 kolorach
– babka piaskowa
– jajka faszerowane paluszkami krabowymi
– jajka faszerowane mango
– łosoś marynowany w whisky
– śledź w czosnku i majeranku
– łosoś marynowany w koprze i wódce
– rolady z szynką i sałatką jarzynową
– sałatka jarzynowa
– farbowanie jajek barwnikami
– jajka z awokado
– jaja z suszonymi pomidorami
– mazurek kajmakowy
– przepis na pasztet
– jajka faszerowane
Przygotowanie: ok 1 h 30 minut
Składniki:
– 5 jajek
– 150 g drobnego cukru do wypieków
– 100 g mąki pszennej
– 100 g mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 200 g majonezu
– cukier puder do posypania
- Formę do pieczenia babki wysmarujcie masłem. Możecie do pieczenia użyć dwóch rodzajów form: z kominem pośrodku lub pełnej. W przypadku tej drugiej czas pieczenia będzie nieco dłuższy.
- Żółtka oddzielcie od białek i dodajcie do żółtek drobny cukier do wypieków. Utrzyjcie aż masa stanie se pulchna i jasno żółta. Do masy dodajcie przesiane mąki i proszek do pieczenia, krótko utrzyjcie mikserem i dodajcie majonez. Utrzyjcie całość.
- W osobnej misce ubijcie białka ze szczyptą soli. Białka ubite na sztywno dodajcie do ciasta i wymieszajcie całość nie mikserem a za pomocą szpatułki. Tak przygotowane ciasto przelejcie do formy i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczcie 45 minut przy formie z kominem, a 60 min przy formie jednolitej. Ta druga babka wyjdzie Wam z zewnątrz trochę ciemniejsza bo babka piecze się dłużej. Najlepiej sprawdzać stopień gotowości za pomocą patyczka do szaszłyków.
- Wyjmijcie ciasto z piekarnika, odwróćcie formę i wyjmijcie babkę. Wystudźcie i posypcie cukrem pudrem.
Smacznego!






5 comments
U mnie zawsze babcia robiła babkę na święta, była pycha. Ja chętnie skorzystam z Twojego przepisu
Dzięki, przepis naprawdę polecam 🙂
Przepis wypróbowany w poprzedni weekend! Wszyscy zachwycali się babką, właśnie takiego smaku szukałam! 🙂 Czy miałaś świadomość, że babka posiada podobny smak do sękacza? U mnie tak wyszło 🙂 Robię na święta! Dziękuję za przepis 😉
Faktycznie coś w tym jest że podobna jest do sękacza 🙂 Super że przepis się sprawdził 🙂
Uwielbiam te babke. Mama mojego męża często piecze babke na majonezie i wychodzi za każdym razem pyszna ?