Jeśli lubicie lub lubiliście smak tradycyjnego smalcu ale przeraża Was ilość tłuszczu lub z różnych pobudek ograniczacie jedzenie mięsa, mam dla Was fantastyczną alternatywę. Ten smalec z fasoli robi się prawie ekspresowo, smakuje pysznie i naprawdę przypomina ten tradycyjny dzięki zestawowi przypraw i dodatków. A do tego dodatek tłuszczu w tym smalcu jest właściwie symboliczny.
Koniecznie podaj smalec z fasoli z ogórkami, dlatego podrzucam Ci mój przepis na ogórki kiszone.
SMALEC Z FASOLI
Przygotowanie: 20 minut
Składniki:
– 1,5 szklanki ugotowanej fasoli (wcześniej konieczne jest jej namoczenie przez noc) lub 1 puszka fasoli
– 1 cebula
– 1 łyżka oleju
– 2 listki laurowe i 2 kulki ziela angielskiego
– 1 łyżeczka sosu sojowego (opcjonalnie)
– 1 płaska łyżka suszonego majeranku
– pół łyżeczki węszonej papryki
– sól i pieprz
Przygotowanie:
- Fasolę namocz przez noc i ugotuj w sporej ilości wody do miękkości. Możesz też użyć fasoli z puszki po odsączeniu.
- Cebulę bardzo drobno pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko smaż przez 5-7 minut aż cebula się zeszkli i trochę zrumieni. Wtedy wyjmij kulki ziela angielskiego i listki laurowe, dodaj natomiast wędzoną paprykę o suszony majeranek i smaż jeszcze minutę.
- Fasolę zblenduj na jednolitą masę, dodaj sos sojowy jeśli chcesz by potrawa nabrała więcej smaku. Dodaj teraz cebulę podsmażoną z przyprawami i wszystko wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Pastę najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.
- Podawaj z pieczywem i kiszonym ogórkiem, możesz wzbogacić kanapki dodatkiem cebuli. .
SMACZNEGO!
2 comments
Ja dodaje jeszcze kawałek jabłka i suszona śliwkę 😉
Fajny przepis 👍Dzięki!
Gratuluję też świetnego bloga – dużo przepisów i piękne zdjęcia.