Chłodnik litewski to jedno z tych dań, które nieodłącznie kojarzą się z latem. Jest orzeźwiający, lekki, a jednocześnie sycący – idealny na upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na gorące zupy. W tej wersji bazuje na gotowanych buraczkach, dzięki czemu można go przygotować naprawdę szybko, bez potrzeby długiego gotowania czy studzenia warzyw.
Ugotowane buraczki wystarczy zetrzeć na tarce i połączyć z jogurtem lub kefirem, świeżym ogórkiem, koperkiem i szczypiorkiem. Do smaku dodaje się sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny. Zupę można przygotować w kilkanaście minut, a po schłodzeniu w lodówce jest gotowa do podania. Dobrze smakuje podana z ugotowanym na twardo jajkiem i młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem.
Ten uproszczony chłodnik to świetna opcja, gdy zależy nam na czasie – nie wymaga gotowania wywarów ani chłodzenia przez całą noc. Można go przygotować z buraczków, które zostały z innego dania, co dodatkowo wpisuje się w ideę niemarnowania jedzenia. Możesz też kupić w sklepie już gotowe ugotowane buraczki i wykorzystać je razem z sokiem z opakowania.
Sprawdzi się jako lekki obiad, kolacja albo pierwsze danie latem. Jest też dobrym pomysłem na lunch do pracy – wystarczy zapakować go do słoika lub szczelnego pojemnika. Taki chłodnik to prosty sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i przemycenie większej ilości nabiału i zieleniny do codziennej diety.

Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki:
– najlepsze przepisy na zupy kremy
– chłodnik z ogórka i awokado
– chłodnik z pomidorów i arbuza
– gazpacho
– przepis na ogórki kiszone
SZYBKI CHŁODNIK LITEWSKI
Przygotowanie: 15 minut + minimum 1 h chłodzenia
Ilość porcji: 3-4 porcje
Składniki:
– 500 g ugotowanych buraczków
– 1 l kefiru lub maślanki
– 4-5 krótkich ogórków gruntowych lub 1 ogórek długi szklarniowy
– pęczek rzodkiewek
– 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
– sól i pieprz
– 1 łyżka soku z cytryny
– pęczek koperku
– 2-3 łyżki posiekanego szczypioru
– ugotowane jajka do podania
Przygotowanie:
- Buraczki zetrzyj na tarce z większymi oczkami. Przełóż do miski lub garnka razem z sokiem z buraczków.
- Ogórka i rzodkiewki pokrój w drobną kostkę. Ogórka obierz wcześniej ze skórki.
- Do naczynia z warzywami dodaj kefir lub maślankę, możesz też użyć jogurtu. Ja najbardziej lubię kefir, bo daje więcej naturalnej kwasowości. Wybieram gęsty kefir, bo ten jest najlepszy w mojej ocenie do chłodnika.
- Dorzuć drobno posiekany koperek, szczypiorek i sok z cytryny. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz też dodać do chłodnika przeciśnięty przez praskę czosnek, ale nie jest on obowiązkowy.
- Chłodnik nakładaj do miseczek, dodaj jedną lub dwie połówki jajka ugotowanego na twardo i podawaj.
SMACZNEGO!









