Mam dziś dla Was przepis na biszkopt idealny, który możecie zrobić właściwie z wszystkimi owocami – szybkie ciasto z truskawkami. Biszkopt jest bardzo puszysty i lekki, zawsze wychodzi idealnie. Tym razem do ciasta dodałam rabarbaru i truskawek, ale możecie dodać także maliny, jabłka czy inne owoce.
Polecam Ci też:
– makaron z truskawkami
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
PRZYGOTOWANIE: 50 minut
SKŁADNIKI:
– 5 jajek – oddzielcie białka od żółtek
– szczypta soli
– 3/4 szklanki cukru
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
– 3/4 szklanki oleju rzepakowego
– 15-20 truskawek
– 2 laski rabarbaru
– cukier puder do posypania ciasta
– masło i bułka tarta do wysmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE:
Zacznijcie od przygotowania owoców i nagrzania piekarnika (180 st C) bo ciasto robi się niezwykle szybko. Owoce nie mogą być zbyt ciężkie, dlatego jeśli macie duże truskawki przekrójcie je a pół. Rabarbar pokrójcie w kawałki 1-2 cm.
Przygotowanie ciasta zacznijcie od ubicia białek na sztywno, z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodajcie cukier (najlepiej użyjcie drobnego cukru do wypieków) i miksujcie aż się rozpuści. Do masy dodajcie żółtka, zmiksujcie, a następnie olej i także zmiksujcie chwilę. Przyszedł czas na mąkę – tym razem do połączenia nie używajcie miksera a łyżki, tak aby połączyć składniki i masa nie opadła. Najlepiej przed dodaniem mąki przesiać ją przez sito.
Prostokątną blachę o wymiarach ok 25×36 cm wysmarujcie tłuszczem i wysypcie bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wlejcie ciasto a na wierch połóżcie owoce. Wstawcie do piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta posypcie cukrem pudrem. To jest naprawdę szybkie ciasto z truskawkami, prawda?
Smacznego!
2 comments
Uwielbiam truskawki i wszystko co z nimi związane 🙂
Pyszności 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/
Ciasto wyszło przepyszne! A do tej pory zawsze miałam zakalca, gdy piekłam ciasto z owocami. Tu wszystko się udało.