Wpisz i naciśnij Enter

Szparagi z jajkiem

W maju szparagi królują na naszych stołach, często jako szparagi z jajkiem. Jeśli zastanawiacie się czy warto je jeść, odsyłam Was do wpisu Kasi zwanej Bazylią, o 3 powodach dla których warto jeść szparagi.

Szparagi możecie wykorzystać w sałatce, makaronie czy zrobić pyszną zupę z białych szparagów. Na moim blogu znajdziecie takie przepisy jak sałatka z warzywami gotowanymi na parze czy tarta ze szparagami i jajkiem. Tym razem jednak przygotowałam pyszną klasyczną wersję szparagów – gotowane zielone szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. No dobrze uprościła nieco sos holenderski, jest szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu, ale równie pyszny 🙂

Szukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów:
makaron ze szparagami i czosnkiem
szparagi z jajkiem
– mini tarty ze szparagami
krem z białych szparagów
spaghetti carbonara ze szparagami

PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2

SKŁADNIKI:

– pęczek zielonych szparagów
– 2 jajka
– 2 łyżki octu (zwykłego lub octu białego winnego lub jabłkowego – tych dajcie ok 3 łyżek)
– 2 żółtka
– 1 łyżka soku z limonki (możecie także wykorzystać sok z cytryny)
– 100 g masła
– sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

 

Całość potrawy najlepiej robić jednocześnie, aby wszystko podczas podania było ciepłe 🙂 Szparagi umyjcie i odłamcie końcówki. Ugotujcie ok 5 min w wrzącej wodzie.

W tym samym czasie przygotujcie jajko. Do wrzątku gotującego się w garnku dodajcie ocet. Za pomocą łyżki zróbcie w garnku wir i do jego środka wlejcie surowe jajo wbite do miseczki. Gotujcie jajo ok 2 minut, tak aby było surowe w środku (żółtko) i ścięte na zewnątrz.

W garnuszku roztopcie masło. Do miksera dodajcie surowe żółtka, sok z limonki o odrobinę soli i pieprzu. Miksujcie około minuty po czym dodajcie lekko tylko przestudzone rozpuszczone masło. Miksujcie kolejnych kilka minut aż sos stanie się bardziej puszysty i jednolity.

Podawajcie ugotowane szparagi, razem z jajkiem i sosem. Możecie dodać do nich nieco sałaty, świeżego szpinaku lub roszponki, ale nie jest to obowiązkowe 🙂 Same szparagi z jajkiem i sosem będą smakowały wybornie.

Smacznego!

szparagizjajkiem2a

szparagizjajkiem7

szparagizjajkiem6

szparagizjajkiem5

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Szparagi z jajkiem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:
Średnia ocena czytelników:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *