W maju szparagi królują na naszych stołach, często jako szparagi z jajkiem. Jeśli zastanawiacie się czy warto je jeść, odsyłam Was do wpisu Kasi zwanej Bazylią, o 3 powodach dla których warto jeść szparagi.
Szparagi możecie wykorzystać w sałatce, makaronie czy zrobić pyszną zupę z białych szparagów. Na moim blogu znajdziecie takie przepisy jak sałatka z warzywami gotowanymi na parze czy tarta ze szparagami i jajkiem. Tym razem jednak przygotowałam pyszną klasyczną wersję szparagów – gotowane zielone szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. No dobrze uprościła nieco sos holenderski, jest szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu, ale równie pyszny 🙂
![](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2022/01/okladka-7-796x1024.jpg)
Szukacie przepisów ze szparagami? zajrzyjcie do tych przepisów:
– makaron ze szparagami i czosnkiem
– szparagi z jajkiem
– mini tarty ze szparagami
– krem z białych szparagów
– spaghetti carbonara ze szparagami
– Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim
SZPARAGI Z JAJKIEM
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
ILOŚĆ PORCJI: 2
SKŁADNIKI:
– pęczek zielonych szparagów
– 2 jajka
– 2 łyżki octu (zwykłego lub octu białego winnego lub jabłkowego – tych dajcie ok 3 łyżek)
– 2 żółtka
– 1 łyżka soku z limonki (możecie także wykorzystać sok z cytryny)
– 100 g masła
– sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Całość potrawy najlepiej robić jednocześnie, aby wszystko podczas podania było ciepłe 🙂 Szparagi umyjcie i odłamcie końcówki. Ugotujcie ok 5 min w wrzącej wodzie.
W tym samym czasie przygotujcie jajko. Do wrzątku gotującego się w garnku dodajcie ocet. Za pomocą łyżki zróbcie w garnku wir i do jego środka wlejcie surowe jajo wbite do miseczki. Gotujcie jajo ok 2 minut, tak aby było surowe w środku (żółtko) i ścięte na zewnątrz.
W garnuszku roztopcie masło. Do miksera dodajcie surowe żółtka, sok z limonki o odrobinę soli i pieprzu. Miksujcie około minuty po czym dodajcie lekko tylko przestudzone rozpuszczone masło. Miksujcie kolejnych kilka minut aż sos stanie się bardziej puszysty i jednolity.
Podawajcie ugotowane szparagi, razem z jajkiem i sosem. Możecie dodać do nich nieco sałaty, świeżego szpinaku lub roszponki, ale nie jest to obowiązkowe 🙂 Same szparagi z jajkiem i sosem będą smakowały wybornie.
Smacznego!
![szparagizjajkiem2a](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2016/05/szparagizjajkiem2a.jpg)
![szparagizjajkiem7](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2016/05/szparagizjajkiem7.jpg)
![szparagizjajkiem6](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2016/05/szparagizjajkiem6.jpg)
![szparagizjajkiem5](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2016/05/szparagizjajkiem5.jpg)
![recipe image](https://nietylkopasta.pl/wp-content/uploads/2016/05/szparagizjajkiem5.jpg)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
![1star](https://nietylkopasta.pl/wp-content/plugins/all-in-one-schemaorg-rich-snippets/images/1star.png)
1 comments
[…] Szparagi z jajkiem […]