To już kolejny raz kiedy robię tę tartę. Tym razem proponuję ją w nieco romantycznej walentynkowej wersji, ozdobioną truskawkami i serduszkami z resztek ciasta. Zobaczcie, jak prosto zrobicie to ciasto, a efekt jest nie tylko piękny, ale i przepyszny!
Polecam Ci także inne przepisy:
– tarta z jabłkami
– tarta z malinami i budyniem
– tarta z rabarbarem
– Tarta z rabarbarem
TARTA TRUSKAWKOWA
Przygotowanie: 2 godziny
Składniki spód:
– 300 g mąki pszennej + dodatkowa do podsypywania
– 2-3 łyżki kakao
– 160 g zimnego masła
– 3 żółtka
– 120 g cukru (drobnego lub cukru pudru)
– 2 łyżki wody
Składniki mus truskawkowy:
– 400 g truskawek mrożonych lub świeżych
– 200 g śmietany kremówki 36%
– 4-5 łyżek cukru
– 2 łyżki żelatyny
Do ozdoby – świeże truskawki
Przygotowanie:
- Do sporej miski lub na blat dodaj wszystkie składniki poza wodą. Za pomocą dłoni zagniataj ciasto, aż zacznie nabierać jednolitej konsystencji. Ciasto prawdopodobnie będzie zbyt suche, wtedy dodaj wskazaną w przepisie wodę, dozując jej tyle, aby ciasto było jednolite i zwarte. Mnie wystarczyły 2 łyżki. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut.
- Zacznij też przygotowywanie musu truskawkowego. Jeśli korzystasz z mrożonych truskawek, nie jest konieczne ich rozmrażanie. Włóż je do garnka, dodaj cukier i gotuj, aż zrobią się miękkie i puszczą sok. Wtedy zblenduj truskawki na mus. Spróbuj i w razie potrzeby dosładzaj, to kwestia słodyczy Twoich owoców. Odstaw do ostygnięcia.
- Zagotuj odrobinę wody do 80 st. C. Potrzebujesz 3-4 łyżki. W tej wodzie rozpuść żelatynę, a następnie wlej wszystko do nieco przestudzonych truskawek. Teraz już schładzaj całość.
- Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj je na podsypanym mąką blacie. Ciastem wylep foremkę do tarty a z reszty (trochę zostanie) możesz wyciąć np. ozdobne serduszka lub zrobić z niej małe ciasteczka. Tartę nakłuwaj widelcem i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Ciasteczka małe piecz przez 8 minut, nieco większe do 10 minut.
- Ubij śmietanę na sztywno, a następnie dodawaj do niej przestudzony mus i wszystko krótko zmiksuj. Wstaw do lodówki, aby zaczął tężeć.
- Spód tarty przestudź i dopiero wtedy wlej na niego tężejący już nieco mus. Wstaw do lodówki na 20-30 minut, po czym wyjmij i ozdabiaj. Ja wykorzystałam do ozdoby świeże truskawki i zrobione z resztek ciasta serduszka. Wstaw tartę jeszcze na 1-2 h do lodówki, aby całkowicie stężała.
Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś dla siebie!
- Forma do babki kwiat30,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
4 comments
mniam mnam
Pyyyszności 🙂
Wygląda wspaniale! Pychota:)
Cudownie leciutka 🙂