Ta tarta na kruchym cieście jest najłatwiejszą do przygotowania i nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności. Możesz zrobić ją z rabarbarem tak jak w przepisie lub z innymi dowolnymi owocami. Zobacz poniżej jakie to proste!
Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciasta
– ciasto czekoladowe ze śliwkami
– sernik dyniowy
– placek ze śliwkami
– ciasto dyniowe z czekoladą
– tort czekoladowy z owocami
– najprostsza szarlotka
– szarlotka na kruchym cieście
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– biszkopt z truskawkami
– sernik z malinami
– szybki biszkopt z rabarbarem
– najlepsze kruche ciasto ze śliwkami
– sernik z porzeczkami
– sernik z jagodami
– biszkopt z jabłkami
– sernik z kajmakiem
– blok czekoladowy
– ciasto zebra
TARTA Z RABARBAREM
PRZYGOTOWANIE: 1 h 30 minut
SKŁADNIKI:
– 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
– 2 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki do posypania
– szczypta soli
– 125 g zimnego masła wyjętego z lodówki
– 3 łyżki lodowatej wody
– 3-4 laski rabarbaru
– 5 łyżek cukru
– roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier puder (2 łyżki), sól, drobno posiekane zimne masło i wodę. Ciasto zagniataj za pomocą rąk tak długo, aż stworzy zwartą kulę.
- Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30-40 minut aby się schłodziło.
- W tym czasie pokrój rabarbar na mniejsze kawałki, możesz pokroić dowolnie na przykład na skos aby stworzyć wzór podobny do mojego. Posyp rabarbar 1 łyżką cukru i odstaw na bok aby puścił nieco soku w czasie kiedy chłodzisz ciasto kruche.
- Przygotuj arkusz papieru do pieczenia który dalej położysz na blasze. Arkusz połóż na blasze a na nim rozwałkuj ciasto w kształcie okręgu o średnicy około 30 cm.
- Tworząc tartę boki zostaw wolne, możesz zostawić około 3 cm lub zdecydowanie więcej nawet do 5-6 cm, takie duże boki założone na owoce stworzą piękną tartę.
- Na spodzie tarty wysyp 2 łyżki cukru, następnie połóż rabarbar odsączony z nadmiaru soku, okładając go we wzór lub dowolnie. Wszystko posyp kolejnymi 2 łyżkami cukru.
- Załóż wolne boki na tartę i tak przygotowane ciasto delikatnie wsuń na blachę. Jajkiem posmaruj widoczne boki tarty.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st C i piecz ciasto przez 40 minut.
- Po wyjęciu wystudź tartę na blasze, a kiedy będzie już całkiem chłodna posyp ją cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!


- Książka Zapach Świąt45,00 zł
- e-book Kolacje, przepisy do 40 minut40,00 zł
Zobacz jeszcze:
– ciasto z truskawkami i rabarbarem
– murzynek
– ciasto cytrynowe
– tarta z mascarponne i owocami
– galaretkowiec
– ciasto salceson z jabłkami
– najlepsze pączki
– bułeczki cynamonowe
– blok czekoladowy
– placek z jabłkami
– tiramisu
– pleśniak
– ciasto czekoladowe z gruszkami
– tarta z budyniem i owocami
– ciasto kruche z rabarbarem
– ciasto tofi bez pieczenia






6 comments
A co z tym jajkiem?
Posmaruj nim boki tarty przed pieczeniem 🙂
Mniam mniam, pyszności. Aż się chce teraz w sezonie takich smakołyków.
Dzień dobry!
w składnikach jest wymienione jajko..ale w poszczególnych krokach już nie.
Rozumiem,że jajo potrzebne jest do wykonania ciasta?
Już dopisałam, jajko potrzebne jest do posmarowania boków tarty przed pieczeniem.
Bardzo łatwy przepis, więc zapisuję i niedługo wykorzystam, bo pewnie w weekend pojadę po rabarbar 🙂