Tarta z malinami i budyniem

Sezon w pełni a wiec zapewne nie tylko ja korzystam z dobrodziejstw owocowych dostępnych w sklepach i na targowiskach. Tarty ze świeżymi owocami są pyszne i delikatne. Polecam!

Przygotowanie: ok 60 minut

Składniki:

– 250g mąki pszennej
– 65 g drobnego cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– 150 g masła schłodzonego i pokrojonego w kostkę
– jajko
– 2 łyżki śmietany kremówki
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego
– maliny do ozdobienia tarty (ok 1,5 szklanki)

PRZYGOTOWANIE:

Ja zrobiłam małą tartę, wykorzystałam więc połowę składników podanych w przepisie. Zagniećcie ciasto z wszystkich składników, a następnie wsadźcie je na pół godziny do lodówki.
Rozwałkujcie ciasto i wyłóżcie blaszkę do tarty. Przykryjcie folią aluminiową i wysypcie na nią fasolę, aby obciążyć ciasto. Pieczcie ciasto ok 15 min w temperaturze ok 200st.

W międzyczasie przygotujcie budyń wg instrukcji na opakowaniu. Pozwólcie mu ostygnąć.
Na przestudzoną tartę wyłóżcie budyń. Wstawcie na 10 min do nagrzanego piekarnika. Wyjmijcie i ponownie przestudźcie. Ozdóbcie malinami układając je na całej tarcie. Smacznego!

tartazmalinami3

tartazmalinami1

Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów:
– śledzie w oleju
– boeuf strogonow
– pasta z awokado
– frytki z batatów
– placek po węgiersku
– pierogi z kaszą gryczaną
– zupa krem z pomidorów
– marynata do karkówki 
– pizza z patelni
– puree ziemniaczane
– kolacja – moje ulubione przepisy

OCEŃ TO DANIE:
recipe image
Nazwa dania:
Tarta z malinami i budyniem
Autor:
Data publikacji:
Czas całkowity:

Odnośniki do mojej strony.

Mogą Cię zaintersować

Komentarzy

Pamiętaj, komentarze mnie motywują!

Bądź na bieżąco, obserwuj blog na Facebooku

Przeczytaj poprzedni wpis:
Bułeczki z suszonymi pomidorami

Czasem na pewno zdarzają się sytuacje kiedy nie macie pieczywa, a na kolację rodzina chce coś zjeść. Do sklepu daleko...

Zamknij