Doskonałe danie na kolację w upalne dni. Możecie wykorzystać gotowe ciasto francuskie, a wtedy potrawa zajmuje dosłownie chwilę.
– ślimaczki z ciasta francuskiego
Przygotowanie:20 minut
Ilość porcji: 2-3 porcje
Składniki:
– 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
– 2 dojrzałe pomidory
– sól i pieprz
– pół szklanki tartego sera (najlepiej mozarella)
– oliwy smakowe do podania
– kilka ząbków marynowanego czosnku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzejcie do 190 st. Rozwińcie ciasto i za pomocą okrągłego naczynia lub innego koła wytnijcie koła o przekroju 10-12 cm. Możecie oczywiście zrobić tartę na bazie kwadratów.
Pokrójcie w plastry pomidory. Układajcie je na tartach w kształcie rozety. Dodajcie sól i pieprz, oraz pokrojony na plasterki czosnek, a następnie na sam środek odrobinę tartego sera.
Zapiekajcie w piekarniku ok 15 min, aż brzegi pięknie urosną i się ze-złocą.
SMACZNEGO!
4 comments
Narobiłaś mi smaku ta tartą z pomidorkami – uwielbiam takie jedzonko. Jaż wiem co jutro zrobię :)))
Panie Deserku 🙂 Bardzo mi miło i smacznego!
Dziękuje 😉
Tarta będzie pyszna jestem tego pewien 🙂
Małe pyszne cuda !